2015.11.03. 11:49:29 8248 203

Lehet, hogy a túl sok sótól fáj a fejed?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kutatás szerint előfordulhat, hogy a túl sok só az étrendünkben hozzájárul a gyakori, feszítő fejfájás kialakulásához. Főként, ha több mint 3500 mg sót fogyasztasz naponta, ami az ajánlott mennyiségnek több, mint a duplája.

Tengeri só - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tengeri só

A Johns Hopkins egyetem kutatásában arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik kb 1500 mg (egy kiskanálnyi) sót fogyasztottak naponta 25%-kal kevésbé voltak hajlamosak a bosszantó, tenziós fejfájásra (szorító, feszítő fájdalom), mint azok, akik naponta 3500 mg sót fogyasztottak. Azok a résztvevők, akik az alacsony sótartalom mellett sok gyümölcsöt, zöldséget és alacsony zsír- és koleszterintartalmú ételeket fogyasztottak (DASH étkezési terv), még kevesebbszer tapasztaltak ilyen jellegű fejfájást.

A tudósok pontosan nem tudják még, hogy hogyan is okozhat a só fejfájást, de valószínűleg ennek a hátterében is a vér térfogatának növekedése áll, amelynek a vérnyomás emelkedéséhez is köze van. Régi tétel az orvostudományban, hogy a túl sok só magas vérnyomást okozhat. Ebben a kutatásban azonban azt tapasztalták, hogy akkor is kialakulhat a fejfájás, ha nincs vérnyomás emelkedés, így a pontos kiváltó okot, még nem tudták meghatározni.

Vizsgáld meg, mint egy lehetőség!

Mivel az egyéni reakciók mindig mások, és minden szervezet másként reagál, ezért úgy járd körül ezt a témát, mint egy lehetőség, ami a fejfájást okozhatja.

Persze tudjuk, hogy a sófogyasztást a legnehezebb követni, de ha gyakran fáj a fejed, s nem tudod, hogy mi miatt, akkor lehet, hogy érdemes lenne egy kicsit visszafogni magad. Kezdd például azzal, hogy nem teszel extra sót az ételekre, miután felszolgálták Neked. Ha ennek ellenére is visszatérő fejfájásod van, érdemes orvoshoz fordulni. Ha állandó vagy túl gyakori, túlerős fejfájással küzdesz, akkor azonnal fordulj a házi orvosodhoz!

Ajánlott cikkek:

Só-dilemma: Mennyi a túl sok?

Forrás: menshealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szájöblítés természetesen, olívaolajjal

Az olívaolajos öblögetés egy hagyományos gyakorlat, amelynek számos egészségügyi előnye van a szájápolásban és az általános jóllétben. Ez a természetes módszer segít megelőzni a fogínygyulladást, csökkenti a szájszagot, és hozzájárul az általános száj- és fogegészség fenntartásához. Az alábbiakban részletesen ismertetjük az olívaolajos öblögetés legfontosabb előnyeit és a helyes használatát.

A pánik több arca és befolyásoló tényezői

Herman Wouk amerikai író meglátása szerint: a félelmet még úgy-ahogy, el tudjuk viselni, mivel emberibb, így nem foszt meg teljesen bennünket a cselekvőképességtől. Ezzel szemben viszont a pánikot úgy értelmezi, mint az abszolút erkölcsi megsemmisülést. Többek szerint viszont a félelem és a pánik kéz a kézben járó érzelmi állapotok – ám ez utóbbi esetében a leküzdhetetlennek érzett menekülési kényszer válik dominánssá. Felmerülhet a kérdés, mely szerint: hány változata lehet a pániknak? Ezekből hozunk most néhány érdekes meglátást.

Ájurvéda, a több ezer éve létező egészségmegőrző rendszer

Az ájurvéda egy több mint 5000 éves indiai holisztikus gyógyászati rendszer, amely a test, az elme és a lélek egyensúlyára törekszik. Az ősi szanszkrit nyelvből származik, ahol az "ayur" jelentése élet, a "veda" pedig tudást jelent, tehát az ájurvéda szó szerint az "élet tudománya". Nem csupán betegségek kezelésére szolgál, hanem az egészség megőrzésére és az életminőség javítására is fókuszál.