2021.02.16. 18:00:42 11612 270

Lehet, hogy a pajzsmirigyem miatt nem tudok lefogyni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon sokat hallunk mostanában a pajzsmirigyről, és annak szerepéről az anyagcserében, a fogyásban. Nézzük meg, mi is a pajzsmirigy, milyen feladatokat lát el a szervezetben, és hogyan állhat összefüggésben azon képességünkkel, hogy le tudunk-e fogyni?

Pajzsmirigy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pajzsmirigy

A pajzsmirigy egy mindannyiunkban megtalálható belső elválasztású mirigy, melynek működését az agyalapi mirigy szabályozza. A szervezet összes sejtjében találhatóak pajzsmirigy receptorok: ez azt jelenti, hogy a vér útján a pajzsmirigy által termelt hormonok szervezetünk minden egyes sejtjéhez eljutnak (vagy el kellene, hogy jussanak). Ilyen módon, a pajzsmirigynek közvetlen hatása van az agyra, az emésztőrendszerre, a szív-és érrendszerre, a csontokra, az epehólyagra, májra, egyéb hormonok termelődésére, a cukoranyagcserére is. Ennek ’köszönhető’ az, hogy ha valakinek pajzsmirigy diszfunkciója (alul-vagy túltermelése, esetleg autoimmun gyulladása) van, az olyan sokféle tünetben megnyilvánulhat.

A pajzsmirigy hatással van az anyagcserére, de mi is az az anyagcsere? A szervezetben a tápanyagok felhasználása, és a salakanyagok ürítése (tehát az anyagcsere) sejtszinten zajlik, azaz mindegy egyes sejtnek saját anyagcseréje van! Ahhoz, hogy ez a sejtszintű anyagcsere jól működjön, nagyon sok minden szükséges, többek között a pajzsmirigy által termelt hormonok is.

A pajzsmirigy elsősorban a T4 nevű hormont termeli. Ez a hormon szabályozza a sejtek anyagcseréjét és oxigénfelhasználását: gyorsítja a lebontó folyamatokat, és így fokozza a testben az energiatermelést. A T3 hormont a szervezet állítja elő T4 hormonból akkor, amikor a testnek energiára van szüksége. Eljut az összes sejthez, és az a feladata, hogy a szöveteket nagyobb energiafelhasználásra serkentse, tehát ’pörgeti’ a sejtszintű anyagcserét.

Ha viszont kevés a pajzsmirigy által előállított és termelt hormon (tehát alulműködik a pajzsmirigy), akkor ez a hatás nem tud megfelelő mértékben megvalósulni, tehát a sejtek anyagcseréje lassabb lesz, és ez fog hízáshoz vezetni. Fontos azonban tudnod, hogy:

  • önmagában a látszólagos ok nélküli hízás nem jelenti, hogy alulműködne a pajzsmirigyed
  • ahogyan a látszólag ok nélküli fogyás sem jelenti, hogy túlműködne
  • mivel a pajzsmirigy szervezetünk szinte összes szervére hat, így az alulműködésnek számtalan más tünete is valószínű- - erről a sorozat következő cikkében bővebben írok
  • a pajzsmirigy alulműködés önmagában még nem feltétlenül oka a hízásnak. Ehhez hozzájárulhat sok más ok is, például a nagyon gyakran felmerülő inzulinrezisztencia, PCOS, vagy egyéb hormonális eltérések, és persze az is, ha a felhasználtnál több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe
  • a pajzsmirigy alul/túlműködése egy nagyon egyszerű laborpanellel megállapítható, azonban sosem elég a TSH szint figyelése, mindig vizsgálni kell a pajzsmirigy által termelt egyéb hormonok szintjét is (ezt sajnos háziorvos már nem írhatja ki).

Pajzsmirigy sorozatom további részeiben bővebben bemutatom majd a pajzsmirigy diszfunkciók tüneteit, kezelését, és azt is megmutatom, te mit tehetsz annak érdekében, hogy visszaálljon a helyes működés.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

(20+) Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.