2021.02.16. 18:00:42 11683 270

Lehet, hogy a pajzsmirigyem miatt nem tudok lefogyni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon sokat hallunk mostanában a pajzsmirigyről, és annak szerepéről az anyagcserében, a fogyásban. Nézzük meg, mi is a pajzsmirigy, milyen feladatokat lát el a szervezetben, és hogyan állhat összefüggésben azon képességünkkel, hogy le tudunk-e fogyni?

Pajzsmirigy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pajzsmirigy

A pajzsmirigy egy mindannyiunkban megtalálható belső elválasztású mirigy, melynek működését az agyalapi mirigy szabályozza. A szervezet összes sejtjében találhatóak pajzsmirigy receptorok: ez azt jelenti, hogy a vér útján a pajzsmirigy által termelt hormonok szervezetünk minden egyes sejtjéhez eljutnak (vagy el kellene, hogy jussanak). Ilyen módon, a pajzsmirigynek közvetlen hatása van az agyra, az emésztőrendszerre, a szív-és érrendszerre, a csontokra, az epehólyagra, májra, egyéb hormonok termelődésére, a cukoranyagcserére is. Ennek ’köszönhető’ az, hogy ha valakinek pajzsmirigy diszfunkciója (alul-vagy túltermelése, esetleg autoimmun gyulladása) van, az olyan sokféle tünetben megnyilvánulhat.

A pajzsmirigy hatással van az anyagcserére, de mi is az az anyagcsere? A szervezetben a tápanyagok felhasználása, és a salakanyagok ürítése (tehát az anyagcsere) sejtszinten zajlik, azaz mindegy egyes sejtnek saját anyagcseréje van! Ahhoz, hogy ez a sejtszintű anyagcsere jól működjön, nagyon sok minden szükséges, többek között a pajzsmirigy által termelt hormonok is.

A pajzsmirigy elsősorban a T4 nevű hormont termeli. Ez a hormon szabályozza a sejtek anyagcseréjét és oxigénfelhasználását: gyorsítja a lebontó folyamatokat, és így fokozza a testben az energiatermelést. A T3 hormont a szervezet állítja elő T4 hormonból akkor, amikor a testnek energiára van szüksége. Eljut az összes sejthez, és az a feladata, hogy a szöveteket nagyobb energiafelhasználásra serkentse, tehát ’pörgeti’ a sejtszintű anyagcserét.

Ha viszont kevés a pajzsmirigy által előállított és termelt hormon (tehát alulműködik a pajzsmirigy), akkor ez a hatás nem tud megfelelő mértékben megvalósulni, tehát a sejtek anyagcseréje lassabb lesz, és ez fog hízáshoz vezetni. Fontos azonban tudnod, hogy:

  • önmagában a látszólagos ok nélküli hízás nem jelenti, hogy alulműködne a pajzsmirigyed
  • ahogyan a látszólag ok nélküli fogyás sem jelenti, hogy túlműködne
  • mivel a pajzsmirigy szervezetünk szinte összes szervére hat, így az alulműködésnek számtalan más tünete is valószínű- - erről a sorozat következő cikkében bővebben írok
  • a pajzsmirigy alulműködés önmagában még nem feltétlenül oka a hízásnak. Ehhez hozzájárulhat sok más ok is, például a nagyon gyakran felmerülő inzulinrezisztencia, PCOS, vagy egyéb hormonális eltérések, és persze az is, ha a felhasználtnál több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe
  • a pajzsmirigy alul/túlműködése egy nagyon egyszerű laborpanellel megállapítható, azonban sosem elég a TSH szint figyelése, mindig vizsgálni kell a pajzsmirigy által termelt egyéb hormonok szintjét is (ezt sajnos háziorvos már nem írhatja ki).

Pajzsmirigy sorozatom további részeiben bővebben bemutatom majd a pajzsmirigy diszfunkciók tüneteit, kezelését, és azt is megmutatom, te mit tehetsz annak érdekében, hogy visszaálljon a helyes működés.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

(20+) Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.