2019.12.20. 13:35:56 8194 241

Legyen tartós a fenyőfád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokaknak még mindig a fenyőillattól igazi a karácsony és az sem egyértelmű, hogy a műfenyővel valóban jót teszünk-e a környezetnek. Azonban nem mindenkinek van lehetősége cserepes fenyőt választani és az ünnep elteltével kiültetni. Tudunk néhány tippet, amitől igazán sokáig élvezheted vágott fenyőd szépségét!

Fenyőfa vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőfa vásárlás

Amire legkevésbé gondolnánk – hogy a választásnál is már sok minden eldől! Faiskolában és kisebb termelőktől érdemes vásárolnunk, ha tartós fát szeretnénk. A multik ugyanis jóval hamarabb kivágják, sokszor már november elején-közepén szállítják az árusított fákat. Ezáltal viszont kevésbé lesznek tartósak az otthonunkban. A kistermelőknél frissebb fához juthatunk.

Érdemes még vásárlás előtt egy-két tesztet végeznünk!

Ha a tűlevelet meghajlítjuk és görbe marad, a fa kiszáradó félben van. Azonban, ha gyorsan kirúgja magát, már vihetjük is magunkkal: friss, jó állapotú fenyőhöz van szerencsénk. Utóbbiaknak egyébként a színe is árulkodó, jellemzően üde zöld árnyalatban pompáznak.

Szintén segíthet a választásban, ha a néhányszor megrázogatjuk a fát vagy a törzs alját a földhöz ütögetjük. Ha sűrű tűlevél hullás követi a rázogatást, akkor hagyjuk meg a példányt az árusnak. Ha viszont csak 1-2 tűlevéltől szabadult meg az örökzöld az ütögetés során, akkor várhatóan sokáig bírja majd karácsonyfaként is.

Az ütögetést kikerülhetjük azzal a módszerrel, hogy megdörzsöljük a fenyő tűleveleit. Ha a tűlevél nagy része a kezünkben marad, érdemes tovább állnunk a fa nélkül.

Válassz jó helyet a karácsonyfának!

Ne kapkodd el a beszerzést, hiszen minél frissebb fát érdemes állítanod az ünnepre. Ha viszont idejekorán megvetted a fenyőt, mindenképp hideg helyen tárold. Legyen az terasz, erkély vagy a kert hátulja. Fűtött szobába csak a díszítés előtti pillanatokban vidd be. Arra is figyelj, hogy pótold az elpárolgó nedvességet. Amíg kint van a fa, a fagyok veszélye miatt ne állítsd vízbe, inkább nedves újságpapírral burkold a tönköt. Fagymentes, hűvös helyet biztosítva neki egy vödör vízbe állítva is remekül fogja érezni magát.

Azonban mikor már a meleg szobában van, olyan tartóba helyezd, amelybe lehetőség szerint nem, vagy csak keveset kell faragni, azonban 1-4 liter vizet tudsz neki napi szinten biztosítani. Az is fontos, hogy a megfaragott részeket folyamatosan víz vegye körül. Ellenkező esetben gyantásodni kezd és a keletkezett gyantaréteg miatt onnantól nem tud vizet felszívni. Ha a fenyőtalp nem víztárolós, csavard nedves rongyba a fenyő tövét, ezzel védve a kiszáradástól és a korai levélhullástól.

Díszítéskor érdemes a lakás leghűvösebb pontját választani a karácsonyfa helyének, így jelentősen lassabban indul meg a száradási folyamat, mintha például a fűtőtest mellé helyeznéd el.

A típus is számít!

A normann fenyők igen sokáig szokták magukon tartani tűleveleiket, az ezüstfenyő azonban alaposan elmarad a tartóssági mércén hozzá képest. Legrosszabbul ilyen szempontból a lucfenyő teljesít. Tehát, ha multinál vásárolunk lucfenyőt, amit a meleg szobában, alaposan megfaragva, vízpótlás nélkül tartunk, akkor rövidesen tűlevél-szőnyegen járhatunk a fa körül.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...