2020.10.23. 18:10:25 11673 273

Legyen neked is avokádó fád, magról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szereted az avokádót, mert finom és egészséges? Szeretnéd azért is szeretni, mert szép dísze a lakásodnak és tisztítja a levegőt? Akkor nincs más dolgod, mint az elfogyasztott gyümölcs magjáról gondoskodni!

Avokádó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Avokádó

Bár nem helyi termék, ezért sokan ódzkodnak a fogyasztásától, mégis, ha szeretjük, fogyasszuk, mert nagyon egészséges! Rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, többek között segíti az E-vitamin felszívódását, telítetlen zsírsavakat tartalmaz és tagadhatatlanul feldobja a salátát. Remek mártogatóst csinálhatsz belőle és ha nem elég érett, akkor sem kell türelmesnek lenned.Ha a termést már megetted, ne dobd ki a magját! Gyökereztess, ültess és ha már most elkezded, a mini fa akár karácsonyi ajándéknak is szuper lesz!

Első lépésként tisztítsd meg a vékony barna maghéjtól a mag csúcsosabb végét. Majd szúrj a mag oldalába 4 fogpiszkálót, egymással szemben elhelyezve. Állítsd üvegpohárba úgy, hogy a golyó meghámozott, csúcsosabb fele álljon felfelé, a lapos fele pedig a pohár alja felé nézzen, de ne érjen le az aljára. Tölts hozzá annyi vizet, hogy félig lepje el a magot. Az edénykét tedd világos helyre a szobában és rendszeresen pótold az elpárolgott, felszívott folyadékot. Néhány hét alatt gyökeret ereszt és már mehet is cserépbe.

Ültetéskor gazdag tápanyagtartalmú, jó vízelvezető tulajdonságú talajt készíts elő. Virágföld és tőzeges föld 1:1 arányban kerüljön alá és keverhetünk hozzá egy kis homokot is. Cserépbe is az üvegpohárnál használt módon ültessük: a tompább része a földből lógjon ki fölfelé, míg a gyökeres rész teljesen legyen földben. Ugyanott, a korábbi napos, világos helyen jól fogja érezni magát, ha rendszeresen öntözzük! Azonban mind a túlöntözéssel, mind az elköltözéssel elronthatjuk a növekedést, erre nagyon vigyázzunk. Összetöpörödött, száraz levelek és fonnyadó szár arra utal, hogy túlöntöztük a növényt és rothadásnak indultak a gyökerei. Túl kevés öntözés során pedig elsárgulnak, száradnak és lehullanak a levelei.

Tavasztól őszig kint is tarthatjuk, napon, nagyon melegben pedig félárnyékban. Ilyenkor kiemelten figyeljünk a megfelelő mértékű öntözésre és ne felejtsük el az első fagy előtt beköltöztetni a házba.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.