2019.06.29. 15:27:07 11267 292

Legjobb házi grillsütők - miből építs tűzrakóhelyet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Beindult végre az egész évben várt grill szezon, indulhatnak a kerti-partik, jöhetnek a füstös barbecue ízek, a ropogósra pirult halak és husik, az egészséges illatos zöldségek! Összefutott a nyál a szádban és elkezdtél tanakodni, hogyan lehetne a te kertedben is egy jópofa tűzrakó hely?

Faszén - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Faszén

A mobil grill felborul, eldől, sokat kell takarítani, és a rozsda is megeszi? Hoztunk néhány szuper ötletet: így lehet neked is lehet otthon egyszerűen, olcsón, praktikus tűzrakód!

Tégla rakás, habarcs nélkül

Ha nincs otthon bontott téglád, kérdezz körbe az ismerősöknél. Nyáron rengeteg család felújít, valahol biztosan akad majd néhány darab! 30-40 téglából már szuper tűzrakód lesz, tűzbiztos helyen rakj körbe 10-11 darabot, majd a következő sort fél tégla eltolással rakd a tetejére. Folytasd így, 3-4 sorig. Minél szorosabban rakod, annál stabilabb lesz az építmény – de mivel habarcs nem tartja, használd körültekintően. Ugyanakkor pont ez az előnye is: a tűz félig szélárnyékban van, azonban a téglák közötti lyukakon elegendő oxigént kap az égéshez.

Betonból öntve

Rusztikus, rendkívül stabil tűzrakó helyet készíthetsz beton segítségével. Áss neki kb. 20-30 centi mély alapot, majd körbe hajlíts bele egy hullámpalát, úgy, hogy legalább fél méterre kilógjon a földből. Kívülről rögzítsd kötéllel. Fél méternél magasabb ne legyen, hiszen ide öntöd majd be a betont. Szükséged lesz még egy hullám palára: ebből kisebb kört formálj és helyezd a kiásott alap közepére. Ez határozza majd meg a tűznek hagyott hely méretét, a két pala közötti rész pedig a tűzrakó falvastagságát.

Ha ezt is rögzítetted, még két feladatod van: az egyik oldalra tegyél akkora dobozt, amely alacsonyabb a majdani tűzrakód magasságánál, viszont két pala között pontosan végig ér. Ez segít abban, hogy maradjon egy lélegző nyílás a tűzrakód oldalán. Ha a szerkezet kész van, öntsd ki betonnal és hagyd megkötni. A hullámpalák és a doboz eltávolítása után indulhat is a sütögetés!

Újra-hasznos felni

Két elhasznált felni is kerti sütővé avanzsálhat: Tedd egymásra a két felnit fektetve. Mérd ki, hogy mekkora nyíláson szeretnél a tűzhöz férni (a fát vagy szenet is itt teszed majd bele) és flexel távolítsd el a fölösleges részt. Hegeszd egymáshoz a két felnit és kész is vagy! A tetején egy közönséges sütőrácson, de akár bográcsban is készülhetnek a finomságok!

Rusztikus tűzhely terméskőből

Ha olyan szerencsés helyzetben van, hogy szép nagy terméskövek állnak rendelkezésedre, nagyon egyszerű dolgod van; tedd őket sűrűn egymás mellé, kört formázva. A sütögetődben a tűz biztonságos fészket kap, sziklái pedig akkor is díszítik a kertet, mikor épp nincs használatban! Itt azonban figyelj az egyenletes magasságra, hiszen ekkor tudsz majd rajta rácson vagy vaslapon sütögetni - egyébként marad a bogrács és nyárs.

Bármelyiket választod, figyelj rá, hogy jól válaszd ki a helyét. Megfelelő távolságban legyen a háztól, semmiképp ne legyen a tető alatt és faág se lógjon a tűz fölé. A kisállataid pedig ne férhessenek a tűzrakód közelébe használat közben és után.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...