2023.05.02. 13:10:00 6615 239

Kulcs a jobb időgazdálkodáshoz: Rajzolj egy négyzetet, és szabadíts fel több szabadidőt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az időhiányos emberek, főleg a munkahelyi elfoglaltságaik okán, gyakran túlságosan sok stressznek vannak kitéve. Ők méltán érzik úgy, hogy túl sok dolgot kell elvégezniük a naponta ébren töltött idejük alatt. A priorizálás és ennek az alapja a kategorizálás elsajátítása azonban könnyíteni tud a helyzetükön.

Eisenhower mátrix - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Eisenhower mátrix

Nem csoda, hogy ennyiféle lehetőség közül tudunk választani, amikor a produktív időgazdálkodás mikéntjét szeretnénk elsajátítani, ugyanis egyre szélesebb körben kezdik felismerni a hatékony időbeosztás szerepét a stressz okozta kiégés és egyéb túlhajszoltságból fakadó betegség megelőzésében.

Ismerkedj meg az Eisenhower mátrix gyakorlati hasznával!

Az Eisenhower-mátrix ismerete nagyon hasznos segítség lesz a mindennapjaink szervezésekor, és a gyakorlat elsajátítása sem igényel bonyolult tanulási folyamatot.
A mátrix lényege, hogy megtanuljuk rangsorolni a feladatainkat fontosság és sürgősség szempontjából:

  1. A bal felső négyzetben a legsürgősebb és legfontosabb feladatokat találhatóak, amelyeket kedvünktől függetlenül minél előbb el kell rendeznünk.

  2. A jobb felső négyzet a fontos, de (még) nem túl sürgős feladatok számára van fenntartva. Ezeket a feladatokat ütemezzük az előző lista tartalmának kipipálása után. Valószínűleg ez a feladatlista lesz a legbővebb egy átlagos napunkon.

  3. A bal alsó négyzetbe a sürgős, de nem igazán fontos teendők kerülnek. Ezek azok a feladatok, amelyek elvégzését érdemes másokra bízni. A delegálás egy sokak által kellemetlennek tartott, ám annál hatékonyabb módja a határidőre történő munkavégzésnek, amennyiben nyomon tudjuk követni a kiosztott feladatok elvégzésének megvalósulását.

  4. A jobb alsó négyzetbe azokat a feladatokat kéretik beleírni, amelyek nem is fontosak és még csak nem is sürgősek. Ezekre a feladatokra csak akkor kell koncentrálnunk, ha minden mással végeztünk az adott időszakra, vagy idő közben az első két kategória valamelyikébe léptek elő. Figyelem, a közösségi oldalakon történő, cél nélküli böngészés örökre ezen lista eleme marad!

Az Eisenhower mátrix alkalmazása úgy takarít meg a számunkra időt, hogy segítségével pontosan meghatározásra kerülnek azok a (munkaügyi és magánéleti) napirendi pontjaink, amelyek figyelmünket azonnali beavatkozásunkat igénylik, erejét véve a halogatásnak. Ilyen összesítőt napi, heti és havi szinten is készíthetünk munkánk megkönnyítéséhez.

Milyen egyéb eszközöket használhatunk az időmenedzsment javításának érdekében?

Nem elég beirkálnunk a pontos dátumokat és a távolabbi, de fontos határidőket a naptárunkba, azokhoz emlékeztetőket is szükséges lehet beállítanunk. Az időbeosztás megtartásához használhatunk időzítőket is, ami segít a koncentráció összpontosításában.
Továbbá kezdjük el használni a napi teendőlista összeállítását is. Ez először macerásnak és pont, hogy időrabló tevékenységnek tűnhet, ám miután belejövünk a gyakorlatba könnyebb és gyorsabb lesz általa a napi feladataink szervezése.
Sok embernek segít, ha ezek mellett úgy szervezi a napját, hogy a hasonló mechanizmusokon keresztül végrehajtható feladatokat egymás köré csoportosítja.

Az adminisztratív jellegű tevékenységek mellett személyes kompetenciáinkat is javíthatjuk olyan apróságokkal, mint a világos és lényegre törő kommunikáció, valamint, hogy erőnkön felül nem vállalunk be újabb feladatokat.
Semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az időbeosztásunknak milyen fontos részét képezi a kielégítő mennyiségű és minőségű pihenés! Amikor kipihentek vagyunk, termelékenységünk is növekszik, és a figyelmünk sem fog annyira elkalandozni, mint testi vagy lelki fáradtság tapasztalása közben.

Forrás: www.eisenhower.me

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!