2021.02.19. 17:45:47 12519 288

Közeledik a tavasz, jönnek az elengedhetetlen kerti teendők!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mint a maci, barlangjából, lassan mi is előbújhatunk a ház meleg biztonságából elvégezni a legfontosabb tavaszi kerti teendőinket. A tavaszi kertrendezés ugyanis nem maradhat el, ha idén is pompás növények között szeretnénk éldegélni.

Tavaszi kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tavaszi kert

Az első napsütésben úszó napok, a tél végét előre jelző kis virágok nem csak a téli komorság végét, de az első feladatokat is jelentik. Na nem mintha télen tétlenek lettünk volna, ám a „kerti év” most kezdődik, jön a nagy megújulás. És mire megérkezik, fontos, hogy a kertünk is készen álljon!

Szedjük rendbe a gyepet!

Egy alapos gereblyézés eltávolítja a kósza, rothadásnak indult faleveleket, felfrissíti a föld legfölső rétegét, levegőhöz juttatja az avar és hó által burkolt részeket. Másrészről az új hajtások is romlásnak indulnak, ha nedves közegben állnak a falevelek alatt, tehát semmiképp nem maradhat az avar. Ha gereblyével megtisztítottuk a terepet a tavalyi év maradványaitól, szórjunk ki némi meszet. A fűnyírás és a trágyázás még korai, ezekkel majd ráérünk márciusban foglalkozni, mikor a fű már öt centinél hosszabb és fagytól sem kell tartani. A trágyázás is csak ez után jön majd.

Gazirtás

Ha elmúltak a talaj menti fagyok, az első tevékenységeink közt érdemes a gazokat, az előző év „szemetét”, elszáradt szárakat kiszednünk. Minél hamarabb kiszedjük a gyomnövényeket, annál kevesebb lesz az év további részében. Gyökerekkel együtt, egyben távolítsuk el nem kívánt növényeket.

A károk felmérése, metszés

Az egyes növényeknek mind egyedi igényeik vannak a metszést illetően, de általános metszési alapelvek szerint bármely növénynek nekivághatunk. Amely részeket elérte a fagykár, azok sajnos semmiképp nem maradhatnak.

Ideje beágyazni!

Ugyan nem szó szerint, de az ágyásaink földjét is fel kell frissíteni. A talaj lazítása segít az oxigénellátásban és a csapadék egyenlő eloszlásában, ezért ideje ásó után nyúlnunk. Az alapos ásást követően kb. 3 centiméter komposztot terítsünk a talajra, hogy az első ültetések is már tápanyagban gazdag talajon növekedhessenek majd.

A kerti eszközökre is ráfér a törődés

Tisztítsuk, fertőtlenítsük, javítsuk meg a szerszámainkat, hiszen egy rossz vagy koszos szerszám több kárt csinál, mint hasznot, önmagunkra és növényeinkre is veszélyes lehet. A télen pihenésre ítélt holmikat, például slagokat is ideje ellenőrizni, ne a munka kellős közepén érjen minket kellemetlen meglepetés.

Forrás: otthonokesmegoldasok.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...