2021.02.17. 17:38:07 13719 335

Gyümölcsfa metszésre fel! Így metsz, hogy sok finom gyümölcs teremjen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fametszés az egyik legfontosabb teendőnk, ha gyümölcshozamot és hosszú évekig egészséges fákat szeretnénk a kertünkbe. Kezdő kertésznek a művelet sokkal nehezebbnek tűnhet, mint amilyen valójában. Pedig csak néhány fontos alapelvhez kell tartanunk magunkat…

Gyümölcsfa metszése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsfa metszése

A gyümölcsfák metszéséhez nem kell feltétlenül több évtizedes rutin – elég néhány éles szerszám, figyelem és egy-két alapvető szabály betartása. Az ügyes metszés eredménye pedig már az első nyáron megmutatkozik.

Az első mindig a takarítás!

Elsőként alaposan átnézve a fát, el kell távolítanunk az elszáradt, sérült, beteg ágakat. Ez nagyon fontos, mert ha maradnak, tovább fertőzhetik, terhelhetik a gyümölcsfát. Ezt követően azokat a rügyeket vadásszuk le, amelyek a törzsön, vagy a gyökérzet közelében hajtottak ki. Ezek a kis hajtások ugyanis nem fognak teremni, cserébe viszont bokrossá, rendezetlenné és nehezen megközelíthetővé teszik a fánkat.

Ennek a folyamatnak részeként adjuk meg a fa alapvető, technikai szempontokból fontos formáját is: ne lógjon kerítés vagy tető fölé, ahol úgy sem tudnánk a gyümölcsöt leszedni és távolítsuk el a szomszédhoz átlógó részeket is (természetesen amennyiben nincs ezzel ellentmondó megegyezésünk a kertszomszédunkkal).

Szellősebb lombkoronát, a szebb termésért!

Következő metszési elvünk a ritkítás. Erre azért van szükség, hogy minden egyes gyümölcs elegendő fényhez és friss levegőhöz jusson. Sűrű lombkorona mellett kevesebb és rosszabb minőségű termésünk, több kártevőnk lesz. Igyekezzünk a lefelé és befelé mutató ágaktól megszabadulni, és az egymást keresztezők is mehetnek. Távolabbról szemlélve jobban átláthatjuk, hogy melyik ágakat kell levágnunk.

Gyümölcshozam növelő metszések

Végül pedig jöhetnek azok a technikai fogások, amik kifejezetten a termés mennyiségét segítenek optimalizálni. A vastagabb, tömzsi ágakat hagyjuk meg, a hosszú, de vékonyka ágakat vágjuk rövidre. A vastag ágak nem törnek majd le a sűrű termés alatt, a gyümölcsfánk pedig nem az ágnövesztésre használja majd energiáit. Hosszban az egy évnyi növekedés 20-30 százalékát kell eltávolítanunk ezekkel a metszésekkel. Ha kimondottan sűrű a fánk, a 3 éves és annál idősebb elágazásokat metsszük le, az életerős 1-2 esztendős ágak maradjanak teremni.

Forrás: otthonokesmegoldasok.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...