2020.03.31. 17:18:49 19631 304

Kovász vs. élesztő! – Mi a különbség? Melyiket válaszd?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A régi jó kenyerek, valahonnan a nagymama konyhájából még mindenkinek ott vannak a tudatalattijában, „olyan” kenyeret keresünk minden vásárláskor. Sőt, talán ezért is adjuk kenyérsütésre a fejünk. Bizony a régi idők kenyereit nem csak a nosztalgia szépíti meg… Hanem a kovász is!

Dagasztás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dagasztás

A friss generáció már nem is evett rendes kenyeret – gondolhatnánk a multi polcairól vásárolgatva. Az igazság az, hogy még a péknél sem igazán találkozhatunk a régi, kovászos kenyérrel. Azonban otthon érdemes olykor nekivágnunk a kovászos kenyérsütésnek, egyáltalán, a kovászkészítésnek, mert sok-sok előnnyel jár az így készült falat.

Mi a különbség a kovász és az élesztő között?

A kovász csak lisztet, vizet tartalmaz, ennek a kettőnek a keverékéből kezdődik meg az élesztőgombák és baktériumok elszaporodása, melyek lebontják a lisztet. Tejsavas erjedés megy végbe, így javul a majdani kenyerünk emészthetősége, erősödik a bélrendszerünk mikroflórája – ennek köszönhetően pedig az immunrendszerünk is javul.

A kovászolt kenyér fogyasztásakor szervezetünk a lisztben lévő vitaminokat és ásványianyagokat is eltudja raktározni. Ráadásként pedig lebontásra kerülnek a fitosav és a glutén összetett kötései, így a kenyér kevésbé terheli az emésztésünket. Az a kenyér vagy kifli, amely kovászból készül, hosszan eláll, akár egy teljes hétig friss marad és nem penészedik. Ízletes, jól emészthető, nem okoz gyomorégést, felfúvódást sem. Könnyű emésztése miatt például irritabilis bélszindróma esetén kifejezetten ajánlott. Ezzel szemben az élesztő csupán a tészta omlósságáért felel. A kovászolás folyamata túl dolgos és sokáig tartó munka volt ahhoz, hogy gyorsan, sok kenyeret lehessen előállítani – ez hívta életre az élesztőt. És bár valóban tízszer gyorsabban keleszti meg a tésztát, ennyi idő alatt esély nincs rá, hogy a kovászoláshoz hasonló lebontó folyamatok is végbe menjenek. A fitosav, és a glutén tehát marad és terheli a fogyasztó szervezetét. Mivel élesztő használatkor a kovászolás tartósító hatása is elmarad, mindenféle adalékanyagokra van szükség, hogy frissen kerülhessen a polcokra, majd az asztalunkra a kenyér.

A kelt tésztás termékek gyakran okoznak gyomorégést, felfúvódást, sokszor okai rossz emésztésnek, mely akár bőrgyulladás és más bőrtünetek formájában is jelentkezhet.

Fogyókúrához is a kovászolt kenyér a nyerő

Kalória szempontjából ugyanazon a szinten van az élesztővel készült és a kovászos péktermék, ám a glikémiás indexe utóbbinak jóval alacsonyabb. Hogyan segíti ez a fogyást? Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően sokkal hamarabb lakunk jól, tovább érzünk jóllakottságot és az éhség sem hirtelen tör ránk, csak fokozatosan éhezünk meg ismét. Plusz jótékony hatás, hogy az ízeket is intenzívebben kezdjük érezni. Ha tehát nem vonjuk meg magunktól a finomságokat a diétánk során, sokkal kisebb mennyiséggel és ritkábban is megelégszünk majd, ha kovászoltat választunk.

Kovászos kenyeret kézműves pékségekben még találhatunk, ha szerencsénk van, de mi magunk is egyszerűen elkészíthetjük. Variálhatjuk magvakkal, fűszerekkel vagy süthetünk gluténmentes házi kovászból gluténmentes kovászolt kenyeret is. A kovászolt kenyér elkészítéséhez itt találsz útmutatást!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.