2020.03.30. 22:03:28 12708 289

Így készül a házi kovász! Kovászolt kenyér recepttel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kovászolt kenyér egészséges, laktató és sokkal ízletesebb az élesztővel (és adalékanyagokkal) készült társainál. Gondolj vissza a nagymama idejében még milyen finom volt a kenyér – arról bizony a kovász tehetett! Készíts saját kovászt, süss igazi jó kenyeret, meglátod, nem is olyan nagy ördöngösség!

Fehér kenyér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér kenyér

A kovászolás kiment a divatból, mert a tömeggyártás során nincs idő és kapacitás a hosszadalmas folyamatot végig vinni, apróságokra odafigyelni. A mai kenyerek már élesztővel készülnek és adalékokkal tartósítják őket, pedig számos előnye van a kovászolt kenyérnek az élesztőssel szemben!

Kezdjük a kovásszal A kovászból készült kenyérhez először kovászt, úgynevezett vad-, vagy anyakovászt kell készítenünk.

Tegyünk egy nagyobb, tiszta befőttesüvegbe 30 gramm lisztet, 30 gramm vízzel csomómentesre keverve. Lazán csavarjuk rá a befőttesüveg tetejét. Teljesen nem kell rázárni, kapjon levegőt a kovászunk. Helyezzük a radiátorra; 25-27 fok ideális a folyamatok beindulásához. Másnap ismét adjunk hozzá ugyanannyi vizet és lisztet, és keverés után hagyjuk 12 órát állni.

Mikor letelt a 12 óra, a kovász nagy részét vegyük ki, csak 30 grammot hagyjunk benne (a kivett részt elajándékozhatjuk sütni vágyó barátainknak, szomszédainknak) és adjunk hozzá 60 gramm vizet és 60 gramm lisztet. A fenti lépést 12 óránként ismételjük meg, mindig csak 30 grammot hagyva az előző keverésből és mindig 60-60 gramm vízzel és liszttel táplálva a kovászunkat.

A 7. napon elkészült a vad, - azaz anyakovászunk, amivel már indulhat a kenyérsütés!

Amire szükségünk lesz:

1 evőkanál anyakovász mellé:
120 gramm liszt
120 gramm víz
a kovászhoz, majd
38 dkg liszt
18 dkg víz
2 teáskanál só
a kenyérsütéshez.

Az alapkovász összetevőit (anyakovász, liszt és víz) keverjük össze egy tálban, majd takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki. Szobahőmérsékleten kelesszük 9-12 órán át.

Mérjük ki a vizet és keverjük benne oldódásig a 2 teáskanál sót. Adjuk az alapkovászhoz. Mérjük ki a lisztet, majd apránként dolgozzuk bele a hígított kovászunkba és gyúrjunk belőle tésztát. Mikor sima, homogén tésztát kaptunk, gyúrjuk át alaposan – érdemes kézzel dolgozni, lágy, jól formálható és alig ragad. A meggyúrt tésztát helyezzük egy tálba, fedjük a tálat frissen tartó fóliával, és hagyjuk pihenni 2-3 órát. Óránként kétszer gyúrjuk át. A pihenést követően kevés liszttel meghintett deszkán gyúrjuk a kenyérsütő forma alakjára.

Keményítővel vagy rozsliszttel megszórt formába tesszük, majd fólia alatt 2-3 óra alatt kétszeresére kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 250 Celsius fokra, úgy, hogy aljába tűzálló edényt teszünk párásításhoz. Ha megkelt a tésztánk, sütőpapírral borított tepsire fordítjuk, tetejét bevagdossuk és a sütőbe helyezzük. Az párásító edényt bent hagyjuk és töltünk bele egy bögre vizet, majd gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. 10 perc után kivesszük az alsó, vizes edényt és a hőfokot 200 Celsiusra csökkentjük. További 20-25 percig sütjük. A kész kenyérkét rácsra tesszük hűlni, majd jóízűen elfogyasztjuk!

Természetesen adhatunk a tésztához sütés előtt magvakat, hagymát, medvehagymát, diót vagy épp zabpelyhet. Sőt, készíthetünk gluténmentes változatot, gluténmentes liszt és kovász felhasználásával. Ezekkel még izgalmasabbá tehetjük az egyébként is rendkívül finom, tökéletes állagú kenyerünket.

Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.