2024.06.12. 08:37:31 7057 267

Könnyű és finom barackos receptek: hidegen és melegen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Barack… maga a szó is olyan, hogy majd beleharapsz. Nem csoda, hogy ez az „ízes” kifejezés több versben, énekben, mondókában, mesében egyaránt szerephez jutott. Ki ne emlékezne például a kedves gyermekkori népmesebeli csengő barackra és társaira: a szóló szőlőre, valamint a mosolygó almára? Viszont való igaz, hogy egyetlen kisgyerek sem fogadja csillogó szemmel, széles mosollyal a „kell egy barack?” kérdését. A barack, sokak kedvenc gyümölcseként, vissza-visszalopja magát a konyhában sürgő-forgók menüibe. Lássunk néhány receptötletet mindennek megvalósításához!

Barackos desszert készül Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barackos desszert készül Fotó:123rf.hu

A barack egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A barack amellett, hogy finom, még egészséges is – kirántva a szőnyeget az „ami finom, az bizonyára egészségtelen” nézet lába alól. Jótékony hatásai közül kiemelkednek a következők: támogatja a bélrendszer egészségét, prebiotikum-tartalmának köszönhetően táplálja a jótékony baktériumokat, gyulladáscsökkentő és immunrendszer-erősítő hatással is bír. Az oxidatív stressz leküzdését segítő antioxidánsokat ugyancsak tartalmaz – köztük főként polifenolokat és karotinoidokat. C-vitamin és béta-karotin tartalmának köszönhetően javítja a bőr rugalmasságát és segít megőrizni annak egészségét. A barackban található lutein és zeaxantin névvel ellátott karotinoidok, valamint az A-vitamin a szem egészségének is jó tesznek. Mindemellett pedig egyre többen kiemelik a vérnyomáscsökkentő hatását is.

Készíts csirkesalátával töltött barackot

Mindössze néhány hozzávalóra lesz szükséged ahhoz, hogy elkészíthesd ezt a finom barackos étket, mely ebédnek és vacsorának egyaránt optimális választás lehet.

Hozzávalók négy személyre: 4 darab barack, 16 dkg csirkemell, fél fej lilahagyma, 2 levél jégsaláta, fél citrom, 1 evőkanál friss menta, 2 evőkanál majonéz, az ízesítéshez pedig só és bors. Az elkészítés módja: hámozd meg a barackokat, és vágd ketté azokat, hogy a magokat könnyedén eltávolíthasd. A barackok domború feléről vágj le egy-egy vékonyabb szeletet, majd sózd és borsozd meg azokat. Ezután a művelet után a csirkemellett vágd vékony csíkokra, és sós vízben, a megtisztított jégsaláta levelekkel együtt főzd meg. Ha a hús és a saláta megfőtt, keverd hozzá a felaprított lilahagymát, a mentát, a citrom levét, valamint a majonézt, majd töltsd meg a keverékkel a barackokat. Javasolt hidegen tálalni.

Pofonegyszerű desszert: kakaós barack

Ha egy hosszú munkanap után kedved támad valami gyorsan elkészíthető finomságra, jól fog jönni ez a kakaós barack recept, melyhez a hozzávalók a következők: 8 fél barack (friss vagy befőtt), 1 kanálnyi vaj, 2 tojás, 4 kanál zabpehely, 8 dkg cukor, 1 teáskanál kakaópor. Az elkészítés: forrósítsd fel a vajat és pirítsd meg benne a zabpelyhet, majd hagyd, hogy kihűljön. Az előkészített cukormennyiséget oszd ketté, és az egyik felével verj kemény habot a tojások fehérjéből, a maradék cukorot pedig a tojássárgával keverd habosra. Dolgozd bele a zabpelyhet, a kakaót, a legvégén pedig a tojáshabot is. A barackokat (a frisseket vagy a lecsöpögtetett kompótot) a magházukkal lefelé helyezd el egy tűzálló tálba, és oszd szét rajta a kakaós masszát. Előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig süsd. A legfinomabb, ha melegen vagy forrón fogyasztod. Egészségedre!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...