2014.11.17. 20:28:50 8853 31

Kockázatos a sok ülés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Húzd ki magad! - sokszor hallottam édesanyámtól egy-két nem is olyan gyenge hátba veregetés között. Ma is visszhangzik a fejemben ez a mondat, amikor fájdalmasan oldalra fordítom a fejem, miközben a billentyűzetet püfölöm... Valószínűleg nem örül neki, hogy most (is) igaza volt.

A helyes ülés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A helyes ülés | Fotó: 123rf.com

Egyre többen a dohányzás káros hatásaihoz kezdik hasonlítani az ülés okozta egészségügyi problémákat, mivel a folyamatos ücsörgés okozta bajok elterjedése lassan olyan méreteket ölt, mint a dohányzásból adódó egészségromlás. Az ízületi- és végtagfájdalmak csak az első jelei annak, hogy mennyire káros a mozgásszegény életmód egészségünkre.

Egy statisztikai adat, ami hosszútávon is aggodalomra adhat okot: átlagosan 1 órával ülünk többet, mint 10 évvel ezelőtt. Ha belegondolok, hogyan töltöttem a napjaimat például 2004-ben, akkor sajnos egyet kell értenem ezzel a megállapítással, valóban legalább 1 órával hosszabb ideig ülök, de inkább több.

Nem is csoda, hiszen egyre több dolog láncol minket a székünkhöz, kezdve a munkánktól egészen a kapcsolattartásra használt, állítólag mobil eszközeinkig. Ez mozgásszervi problémákon kívül egyéb egészségügyi kockázatokkal is jár, ugyanis a mozgáshiány következtében gyakrabban alakulnak ki olyan krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, a kóros elhízás, szív- és érrendszeri problémák, csontritkulás vagy akár rák is.

Egészséges "ülő" életmód

Megelőzésként azt javasolják a szakemberek, hogyha ülőmunkát végzünk ügyeljünk a helyes tartásra, arra, hogy ne lógassuk a fejünket, legalább óránként álljunk fel, nyújtózkodjunk és kicsit mozgassuk át a tagjainkat. Fontos a rendszeresen végzett sport tevékenység is, de ez nem helyettesíti az óránként vagy akár sűrűbben tartott szüneteket!

Mit is mondhatnánk? Álljatok fel és nyújtózkodjatok egy jó nagyot!

No, jó, ennél azért többet is lehet tenni, íme a divany.hu szakértőinek tippjei:

  1. Húzzuk ki magunkat, hátul zárjuk a lapockát, fejtetővel felfelé nyújtózzunk és lazítsunk.
  2. Fordítsuk a fejet jobbra, majd át balra.
  3. Két vállunkat húzzuk hátra, zárjuk a lapockát és lazítsunk.
  4. Két karral lefelé, fejtetővel felfelé nyújtózzunk és lazítsunk.
  5. Széken ülve, lábak a talajon csípőszéles terpeszben. Felsőtestünket hajtsuk lassan és óvatosan előre, csigolyáról-csigolyára gördüljünk le a lábakhoz. Ezután lassan emelkedjünk fel, két karunkat emeljük fel, nyújtózkodjunk a plafon irányába az ujjakkal.
  6. Széken ülve, lábak között csípőszéles terpesz, felső combok enyhén lefelé mutassanak. Fogjuk át a medencét egyik kézzel elölről, a másikkal hátulról. 7. 7. Billentsük előre a medencét belégzésnél, kilégzésnél pedig hátra. (Ezt a gyakorlatot állva is el lehet végezni.)
  7. Nyújtsuk ki előre a két lábat, sarkat toljuk előre felé, a lábfejet húzzuk magunk felé és lazítsunk.
  8. Nyújtsuk ki előre a két lábat, felsőtestet hajtsuk lassan előre és nyújtózkodunk, majd mikor kellemesen feszül, jöjjünk vissza kiindulóhelyzetbe.

Forrás: http://divany.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!