2015.12.26. 08:26:10 10393 262

„Kis karácsony, nagy karácsony…!” - Tények a karácsonyfádról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már 2 napja ott tündököl a szoba/a nappali/a lakás közepén, illatával, fényeivel, csillogó díszeivel beragyogja a napjaidat. Általában vízkeresztig, a kitartóbbaknak plusz még néhány hétig, az igazán extrém típusúaknak akár Húsvétig is megmarad. Igen, a téli időszak főszereplőjéről, a karácsonyfáról van szó.

Csillogó karácsonyfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csillogó karácsonyfa

Lehet plafonig érő, vagy akkora, hogy a magam 160 centiméteres magasságával is könnyedén a tetejére biggyeszthessem a csúcsdíszt, esetleg egész aprócska, jelképes fácska. Lehet illatos zöld, ezüstös, luc, nordmann és még ki tudja, hány fajta. Lehet egy, maximum két színből álló a díszítése, épp az aktuális trendnek megfelelő. De díszíthetik a szivárvány minden színében pompázó gömbök, különböző formájú díszek, melyek nemcsak a karácsonyfánk ékeként, de emlékekként is kedvesek számunkra.

Miközben épp csodálod otthonod az aktuális ünnep egyik főszereplőjét, olvass róla érdekességeket.

Ünnep fenyőillat nélkül? Nem lehetetlen!

Habár a fenyőillat ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a mákos bejgli meg a szaloncukor, nem mindegyik típus örvendeztet meg minket ezzel. Míg a lucnak tipikus fenyőillata van, duglászfenyő illetve a nálunk kevésbé elterjedt kaliforniai jegenyefenyő inkább citrusos aromával bírnak. Ehhez képest a nordmann-jegenyefenyő nem illatozik nekünk sehogy. Ám ezért kárpótol minket azzal, hogy tűlevelei nem szúrnak és sokáig megmaradnak. A luc levelei szúrósak, de ágai erősek, így jól megbírják a nehezebb díszeket, esetleg a gyertyát is.

Márpedig a fenyőnek igenis vannak levelei!

Bizony, a tűlevelek, még ha nem is emlékeztetnek egy hagyományos falevélre, ugyanúgy fotoszintetizálnak, illetve látják el energiával a fenyőt, mint az egyéb fák esetében. Ám ezeket a leveleket egy vastag viaszréteg borítja, mely védi a fát a kiszáradástól.

Vigyázat! Kiszáradásveszély!

Bizony, ezeknek a zöld szépségeknek is szükségük van a megfelelő mennyiségű folyadékra. Egy körülbelül 2 méteres példány napi 2 liter vizet simán „elfogyaszt”. Amennyiben ezt nem kapja meg, levelei hamar lehullanak. Az otthoniak az egyszerű csapvízzel is beérik, ha némi cukor, vagy valamilyen tápoldat kerül a vizükbe, nem biztos, hogy tovább frissek maradnak. Ha idén még a fűtőtest elé került a karácsonyfátok, jövőre inkább keressetek neki más helyet, hogy tovább gyönyörködhessetek benne. A melegtől előbb lehullanak a levelei.

Ég a gyertya, ég!

Ég bizony, de arra ügyeljünk, hogy a fenyőfán elhelyezett gyertyák inkább magasabbra kerüljenek, messze a függönytől és egyéb bútordarabtól, illetve ne lógjon rá egy ág sem. Sőt, a díszek is legyenek tisztes távolságban tőle. Legyen kéznél egy pohár víz, ha oltásra lenne szükség. Ahol kisgyerek, vagy háziállat van, inkább mellőzzük a gyertyázást.

Ha elmúlik karácsony…

Most még hihetetlennek tűnik, de nemsokára véget érnek az ünnepek, a karácsonyfa elveszti fényét és funkcióját. Ám ilyenkor sem kell, hogy a szemétben landoljon a fa! Ágait hasznosíthatod a kertben, mint növényeid téli takaróját, mely megvédi őket a fagytól.

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.