2021.02.25. 14:09:37 8688 238

Kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai Horvátországban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárttéri edzéseket is engedélyezik - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.

Kávézó terasz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kávézó terasz

Plenkovic hozzátette: a járványügyi intézkedések részleteiről pénteken tájékoztat a válságstáb.

A kormányfő továbbá nyomatékosította, hogy nem szabad túl lazán kezelni az enyhítéseket. Amennyiben rosszabbra fordul a helyzet, a kormány ismét szigoríthat - mondta.

"Próbáljuk megőrizni az emberek egészségét, a gazdaságot, a stabilitást, a fizetéseket, a nyugdíjakat és a munkahelyeket" - hangsúlyozta.

A 4,2 milliós lakosságú Horvátországban az elmúlt 24 órában 544 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 241 592-öt. Egy nap alatt 12 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5489-re emelkedett. Kórházban 790 beteget ápolnak, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: az országba eddig több mint 250 000 ampulla oltóanyag érkezett, ebből 135 756-ot használtak fel: 77 245-en kapták meg az első dózist, 58 511-en pedig már a másodikat is.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 872-vel 187 877-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3809-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 546-an vannak kórházban, 103-an intenzív osztályon.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600-nál, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500-nál kevesebbre mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.

A kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedések. Szlovénia egyelőre "narancssárga" besorolásban maradt, vagyis az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is folytatódhat a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. Minden szolgáltatás és üzlet nyitva tarthat, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett. Még a múlt hétfőn feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat is, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben maradt. A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban. Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállaló már átestek a fertőzésen.

Egy régióban azonban a kormány szerdai döntése szerint újra szigorítanak a járványhelyzet romlása miatt, így a tengermelléki régióban a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek ismét be kell zárniuk.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.