2023.11.17. 15:39:10 6442 272

Ki és miért horkol?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Horkol, hortyog, hornyikol, horonkol – mondjuk, miközben a szavak mögül mintha kiszivárogna az a fajta hang, amellyel sok millió embert ki lehetne űzni a világmindenség legperemére.

Horkolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Horkolás

Ez a szűnni nem akaró, éjjelente akár több szakaszban is jelentkező, fület ingerlő és türelmet lázító hang a legkevésbé sem tartozik a kellemes hatások soraiba. Ugyanakkor az elmondások alapján még a történelemformáló legnagyobbak életét sem kímélte ez a “jelenség”. A híres horkolók között felmerült: Viktória királynő, Theodore Roosevelt, Winston Churchill, Elizabeth Taylor, sőt Tom Cruise neve is. Churchill és Tom Cruise közös vonása az, hogy állítólag mindkettő számára egy elkülönített, hangszigetelt helyiséget alakítottak ki, hogy mások éjjeli alvását ne gyötörjék az általuk kiadott idegtépő hangok.

A közvélekedéssel ellentétben ugyanakkor nem csak a túlsúlyos, erősen dohányzó, és rossz egészségügyi állapotban szenvedő emberek és környezetük szenvedhetnek a horkolás miatt. Időnként mindenki életébe befurakodhat.

A kiváltó okok között szerepelhet: - stressz, fáradtság, kimerültség,

  • gyenge izomtónus a torokban és a nyelvben (ez főként időskorban),

  • nőknél a terhesség utolsó felében (főként hormonális változások állnak a háttérben),

  • olyan anatómiai problémák, mint például az orrsövényferdülés,

  • megfázás vagy allergia esetén az orr elzáródása

A mérsékeltnek nevezhető és csak alkalmanként jelentkező horkolás miatt általában nincs okunk az aggodalomra. A már krónikussá növővel azonban érdemes foglalkoznunk. A szakemberek szerint a horkolás csökkentésében, vagy megfékezésében segítségünkre lehet, ha lefekvés előtt nem fogyasztunk semmiféle alkoholos italt, vagy ha az oldalunkra fordulva alszunk. Abban az esetben viszont, ha napközben túlzott fáradtságot érzünk, nehezünkre esik a koncentrálás, reggelente fejfájással ébredünk, mellettünk alvó partnerünk sem tudja kipihenni magát, vagy mellkasi fájdalmakat tapasztalunk az éjszaka folyamán, mindenképpen érdemes felkeresnünk egy alvásszakértőt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...