2016.02.02. 11:35:11 9196 271

Készülj velünk a tavaszra - Diétázók kisszótára 1.rész
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csak olvassa, olvassa a különböző módszereket, és nem érti, hogyan működnek? Magyarázzák a diétaguruk miért tuti a módszerük, de ön csak odáig jut, hogy mit kell fogyasztania? Hogy megértse a diétákat, összeállítottuk a diétázás során leggyakrabban előforduló szavak listáját.

Diétázók kisszótára - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Diétázók kisszótára

Alkohol

Az alkohol egyike az emberiség által leggyakrabban használt pszichoaktív drogoknak. Az etil-alkohol (C2H5OH) szerves, színtelen, illékony, kellemes illatú, égető ízű, gyúlékony folyadék. "Alkohol" alatt rendszerint csak az etil-alkoholt (etanolt) értjük, bár ebbe a családba kémiailag számos más anyag is beletartozik. Cukrok fermentálásával állítják elő. A sörök átlagosan 5%-os, a természetes borok 7-14%-os, a pálinka és a rövid italok pedig 40%-os alkoholtartalommal rendelkeznek (de vannak ennél magasabb alkoholtartalmú égetett szeszes italok is). 7 kalóriát tartalmaz grammonként.

Ásványi anyag

Nem szerves, nem kalória jellegű elemek, amelyek szervezetünk 4-5%-át teszik ki. Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen – mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok összességükben, a bizonyos fokig megtalálhatók az emberi szervezetben és a földben. Minden szükséges ásványi anyag speciális szerepet játszik szervezetünkben. A táplálkozásban a legfontosabbak a kalcium, a foszfor, a nátrium, a kálium, a magnézium, a klór, a cink, a fluor, és a jód.

Élelmi rostok

Ételeink emészthető és emészthetetlen anyagokat tartalmaznak. Az előbbiek közé a fehérjék, a zsírok és bizonyos szénhidrátok (répacukor, keményítő, glikogén stb.) tartoznak, míg az utóbbiak javarészt szénhidrátalapú élelmi rostokból állnak. Az élelmi, diétás vagy növényi rostok végigvonulnak az emésztőrendszeren, miközben vizet és koleszterint szívnak fel. Ami az élelmi rostoknak a gyomor- bél rendszeri hatását illeti, elsőként azt kell megemlíteni, hogy csökkentik az úgynevezett tranzitidő jóvoltából a béltartalom hamarább kiürül a testből. Két fajtája van az élelmi rostoknak: oldódó (amelyek vízben cseppfolyóssá válnak) és nem oldódó rostok.

Energia

Az energia általános értelemben a változtatásra való képességet, a fizikában a munkavégző képességet jelöli. Az élelmiszerekből származó energia mérhető és kalóriaként, az emésztés során szívódik fel.

Fehérje

A fehérjék vagy proteinek olyan, az élő szervezetekben nagy mennyiségben található (szerves, bioorganikus) anyagok, melyek alapvetően aminosavláncokból és a hozzájuk kapcsolódó kisebb összetevőkből (fémionokból, nukleotidokokból stb.) állnak össze. Léteznek olyan fehérjék is, amelyeket nem a szervezet állít elő, hanem élelmiszereken keresztül jutunk hozzájuk (ezek az esszenciális aminosavak). A fehérjék megtalálhatók sejtekben, enzimekben, izmokban és más testrészekben: ezek építik fel szervezetünket, részt vesznek a létfenntartó dinamikus biokémiai folyamatokban.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...