2022.05.17. 17:20:00 7752 254

Készülj rá a futásra: Erősítő gyakorlatokkal a robbanékonyságért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy ez a nyár lesz az, amikor rákapsz a futásra? Ki tudja! Ha úgy döntenél, hogy elkezded falni a kilométereket, ne csapj bele egyből a közepébe, hanem készítsd fel a szervezetedet a kihívásra!

Futás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Futás

Az erősítő edzések kulcsfontosságúak a futáshoz, hiszen sok izomcsoportot megmozgat ennek a sportágnak az űzése. Ahhoz, hogy izmainkat koncentráltan tudjuk a megfelelő mozgásra sarkallni, fejlett elme-test kapcsolatra van szükségünk. Az erősítő gyakorlatok végzésével ráadásul elkerülhető a futók körében olyannyira gyakori hát- és térdfájás. Természetesen, hogy ne növekedjen meg nagyon az izomtömegünk, nem szabad nagy súlyokat használnunk a heti 2-3 alkalommal elvégzett edzések során.

15 perces erősítő gyakorlatsor

(Oldalanként) 30-30 másodpercig végezzünk el hatféle feladatot, amelyek között tartsunk 15 másodperces pihenőket. A kört ismételjük meg háromszor, majd nyújts le alaposan.

1. feladat: A hát felső izmainak erősítése

Álljunk kis terpeszben, hasizmunkat feszítsük meg és kis súlyokat tartva nyújtsuk ki a karjainkat a fejünk fölé, majd húzzuk vissza a súlyt a vállainkig. A lapockáinkat ezalatt húzzuk össze. A gyakorlat alatt a vállainkat ne húzzuk fel.

2. feladat: A belső combizom edzése

Az oldalsó kitörések remekül megedzik a comb belső felének izmait, miközben javul a stabilitás és az egyensúlyérzék is. A gyakorlatot kezdjük vállszélességű terpeszben, a lábfejek nézzenek előre. Az egyik térdünket behajlítva lépjunk ki oldalra és ereszkedjünk le, mintha le szeretnénk ülni, majd térjünk vissza az alapállásban. Ismételjük meg a mozdulatot a mádik oldalon. Figyeljünk arra, hogy a csípőnk a gerincünk vonalában maradjon. A gyakorlathoz használhatunk kézi súlyzókat.

3. feladat: A ferde hasizmok erősítése

Üljünk le hajlított térddel a padlóra. Ha bírjuk, emeljük el kissé a talajtól a talpunkat és foghatunk kézisúlyzót is. Felsőtestünkkel közelítsük a talaj felé, majd fordítsuk el a törzsünket előbb az egyik, majd a másik oldalra. A fordítások között álljunk meg középen egy pillanatra.

4. feladat: Az alsó hasizmok edzése

Az erős alsó hasizmok segítik a hát alsó részének munkáját. Feküdjünk hanyatt, a tenyerünk feküdjünk a talajon testünk két oldala mellett. Emeljük fel a nyújtott lábainkat a mennyezet felé, és emeljük el a csípőnket is a talajtól 1-2 centiméterre. Tartsuk ki rövid ideig a pozíciót, majd engedjük vissza a csípőnket a kiindulási helyzetbe.

5. feladat: A farizmok edzése

Feküdjünk hanyatt, a talpunk legyen a talajon. A karjainkat tartsuk kétoldalt a testünk mellett, a tenyereket nyomjuk a padlóra. A has- és a farizmaink megfeszítésének segítségével emeljük magasra a csípőnket, tartsuk fent néhány másodpercig, majd lassan eresszük vissza.

6. feladat: A törzs és a kar izmainak edzése

Helyezkedjünk plank állásba. A kezek legyenek a vállaink alatt, a lábakat tartsuk csípőszélességben. Tartsuk meg a hasunkat, és felváltva érintsük meg kezünkkel az ellentétes vállunkat.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...