2024.04.24. 12:35:55 4765 202

Készítsünk otthon szappant
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Házi szappan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi szappan

Sokan imádják a szappanok illatát, mellyel azonnal társítható a frissesség, a tisztaság. Vannak olyan emberek, akik legszívesebben minden lehetséges helyre szappankákat rejtenének, legyen szó a párna alatti részről, a ruhásszekrényekről vagy fiókokról. A bőrünk pedig valósággal fellélegzik, ha megfelelő minőségű termékekkel tisztítjuk, és testünk legnagyobb szerveként, mondhatni védőpalástjaként kétségtelenül megérdemli a gondoskodást. A kézmosások során pedig nem igazán tűnik óriási, megvalósíthatatlan elvárásnak, hogy a tisztítást követő pillanatokban a tisztaság érzése mellett puhának és „elégedettenek” érezzük kezünk bőrét is. Ez az elvárás azonban néhány kereskedelmi szappannal nem biztos, hogy kivitelezhetővé válik, amit az elmúlt évek járványhullámait követően sűrűn tapasztalhattunk.

A természetes szappanok előnyei

Ha természetes szappanokról van szó, az első gondolat, ami nyilvánvalóan eszünkbe jut, az a vegyszer- és szintetikus anyagok nélküli mibenlétük. A boltok polcairól leemelt különféle összetevőjű szappanváltozatok száríthatják, irritálhatják a bőrt – ilyen anyagok lehetnek a petrolkémiai összetevők (kőolajtermékek), ftalátok (a termékek rugalmasságát biztosítják), triklozán (tartósítószerfajta), valamint a foszfor. Néhány tudós úgy véli, hogy a hormonális zavarok és egyes rákos megbetegedések ugyancsak összefüggésbe hozhatók ezekkel a kémiai anyagokkal, illetve túlzott használatukkal.

A természetes szappanokkal nem csak a testünket moshatjuk tisztára, hanem a lelkiismeretünket is, hiszen nem kell aggódnunk amiatt, hogy az ezeknél használt összetevők károsak lehetnek az egészségünkre és a környezetünkre. Ezekhez a szappanokhoz általában természetes színezékeket, olajokat, sheavajat és egyéb természetes, biológiailag lebomló anyagokat használnak, melyek a lefolyókba és a vizekbe jutva nem veszélyeztetik az elővilágot.

A megfelelően hidratált kéz érzését a glicerin biztosítja, ez a növényekből kivont cukoralkohol nyugtató hatással van a bőrre. Ezt az összetevőt viszont több kereskedelmi szappanelőállító megvonja a boltok polcaira szánt szappanaiból, mellyel az eltarthatóság növelése a cél. Ma már egyre több natúr szappant gyártó cég áll át pálmaolaj-mentes, vegán (tejet, mézet, állati zsírokat nem tartalmazó), állatokon nem tesztelt – tehát kegyetlenségmentes termékek készítésére.

Ha pedig helyi kisvállalkozóktól vásároljuk a kézműves szappanféléket, a bőrünk is elégedett lesz, ugyanakkor a közösség tagjait is támogatjukés motiváljuk a pénzünkkel, megbecsülésünket és munkájuk iránti hálánkat fejezve ki ezen gesztusunkkal. Mivel ezek a helyi termékek legtöbbször csomagolásmentesen kerülnek a vásárlókhoz, ezért fenntarthatóbbak a csomagolt változatokhoz képest.

A 2008-ban útnak indult kreatív barkácsműhely, a Savvy Homemade alapítója szerint: egy otthon, természetes alapanyagokból jól elkészített szappan jobban tisztítja a bőrt, csodálatos illatot áraszt és mindig friss érzetet kínál. A bioszappan kipróbálói soha többé nem akarnak más termékeket használni, hiszen még az arcbőr tisztítására is alkalmasak. Ha kedvet kaptál a szappankészítéshez, íme egy kedvcsináló recept itt: https://www.ecco-verde.hu/info/beauty-blog/sajat-keszitesu-naturszappan. Amennyiben szeretnél belevágni, ám nem úgy gondolod, hogy útmutatásra van szükséged, akár egy szappankészítő tanfolyamot is elvégezhetsz!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...