2020.05.31. 11:58:56 11179 346

Készíts levendula szörpöt - finom és rendkívül egészséges!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az isteni illatú lila virág nyugtató hatása bármikor hasznos lehet, de most, hogy újra beindult az élet sűrűje, bizony még inkább szükség van a stresszmentesítésre. Gyermeknek és felnőttnek egyaránt egészséges, a recept pedig nem bonyolult. Levendulaszörp főzésre fel!

Házi levendula szörp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi levendula szörp

Nyár elején nyílik a levendulavirág és ha szerencsések vagyunk még a levendulafesztiválra is eljutunk. Ám, ha ez mégsem sikerülne, akkor is beszerezhetünk néhány épp nyílás előtt álló virágot. Ez az állapot az, mikor a legtöbb hasznos illóolaj van még a növényben, így a teljes nyílást nem is érdemes megvárnunk a befőzéssel. Ha pedig rendszert csinálnánk a levendula felhasználásból, érdemes a saját kertünkben, vagy teraszunkon is nevelgetni néhány tövet! Ehhez segítséget találsz korábbi cikkünkben.

A levendulaszörp varázsa

Egyrészről már a megjelenése is különleges, hiszen teljesen természetes szörpünk halvány lila-pasztell rózsaszín színekben pompázik. Emiatt egy csajos grillparti vagy egy igazán romantikus esküvő dekorációja és üdítője is lehet egyszerre. Másrészt azt a mennyei illatot íz formájában élvezni elmondhatatlan élmény. Szódával és jéggel hidegen kínálva, vízzel felkeverve vagy épp vadhúsra öntve egyaránt utánozhatatlan.

Hogyan kezdjünk neki?

Először is szerezzünk be nagyjából 100 gramm levendulavirágot, mely még éppen nyílás előtt áll. Ezt legegyszerűbben a saját levendulatöveinkről tehetjük meg, ám ha nem rendelkezünk vele, kiránduljunk el valamelyik hazai levendulamezőre. Az élmény, a gyönyörű fényképek és a beszerzett levendulatövek miatt egyformán érdemes ezt megtennünk. Gyors és egyszerű megoldást kedvelők ugorjanak be a drogériába és emeljék le a polcról a tasakba zárt virágzatot. 
Fontos, hogy a virágok szennyezetlen helyről származzanak, se kipufogógáz, se permetszer ne érje őket. Aprítsuk össze a levendulát egy nagy tálba, - száraz virág esetén morzsoljuk – majd adjunk hozzá kb. 4 liter vizet.

Mi kell még hozzá?

Szeleteljünk fel egy fél kilogramm héjas citromot, de itt is figyeljünk, hogy kezeletlen gyümölcsöt vegyünk, aminek a héja emberi fogyasztásra alkalmas. Tegyük a karikákat a levendulavirágokra, így a citromok lenyomják a virágot, a levendulák elmerülnek a vízben. Hűvös helyen pihentessük fedő alatt egy teljes napig. Nem kell feltétlenül a hűtőbe tennünk, hideg kamra vagy pince is megfelel a célra. Nyomkodjuk át az összeázást követően egy sűrű szűrőn, és adjunk hozzá 1 púpos teáskanál citromsavat és két kilogramm kristálycukrot. 
Most már minden benne van, amire szükség van a tökéletes végeredményhez…

Hogy lesz ebből szörpi?

Két irányban indulhatunk – egyrészt máris áttölthetjük tiszta, kiforrázott csatos üvegekbe. Légmentesen zárva, vizes dunsztban 90 Celsius fokon fél óra alatt csírátlaníthatjuk így tartósítószer nélkül is hosszan eláll majd. 
Másrészt maradhatunk a klasszikus szörpfőző módszernél: összeforraljuk, összefőzzük, sterilizált üvegekbe töltjük, és így hűtjük ki száraz dunsztban. Használhatunk tartósítószert is, de érdemes a természetesebb verzióknál maradnunk.

Majd, ha elkészült és kihűlt, mehet a pohárba, a fagyi tetejére vagy a sült vadhúsra, télen pedig forró szörpként, tea helyett is megállja majd a helyét!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...