2020.05.30. 17:18:29 10828 347

Nevelj levendulát a kertedben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyönyörű, illatos és rendkívül hasznos. Ez így sok mindenre igaz lehet, úgyhogy nem is barchobázunk tovább, a levendulára gondolunk. Ha te is szívesen gondolsz a levendulára és még szívesebben idéznéd fel saját kerted dús levendulatöveit, akkor olvass tovább. Így lesz tökéletes otthon az ültetvény!

Levendula cserépben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levendula cserépben

Mivel rengeteg dologra jó a levendula, ezért ősidők óta fontos eleme a gyógynövény kerteknek. Régen gyapjú molyosodása ellen használták, de a fehérneműs ládába is rejtettek, hogy az mindig friss, illatos legyen. Ma már inkább nyugtató hatását részesítjük előnyben, mind teák, szörpök, mind pedig kozmetikumok alkotójaként hasznosítva. Szappanokban, krémekben, tusfürdőkben nyugtató hatásán túl antibakteriális, gyulladás csökkentő és faggyútermelést mérséklő hatása is érvényesül, de akár korpás hajra is alkalmazhatjuk. Ráadásul nem csak házon belül, de a kertünkben is jó szolgálatot tesz: erős illóolajával odavonzza a beporzók egész seregét, így termésben gazdag kertünk lehet a levendula segítségével.

Messziről jött vendég

A levendula Dél-Franciaország, Provance területéről érkezett hozzánk. Ezt azért érdemes tudnunk, mert jól következtethetünk belőle éghajlat és földigényére. Lankás domboldalakon van igazán elemében, a hőség pedig jó barátja. Idehaza ültetvényként lett először jelentős nyoma, méghozzá a Tihanyi-félsziget fennsíkján, ahová az 1900-as évek elején telepítették be nagy mennyiségben. Ez a terület azóta is híres levendula kertjéről, manapság már programok is építenek a levendulamező csodájára. A Pannonhalmi Apátság szintén jelentős levendula termesztéssel járul hozzá hazánk szépségéhez. Itt parfümöt, mézet, bort és ajándéktárgyakat készítenek az illatos virágból.

Hogyan lehet nekünk is sok szép levendulánk?

Dugványozással, bujtással és tőosztással szaporítható. Ha sikerül néhány szépen előnevelt palántát beszereznünk, tavasztól késő őszig bármikor ültethetünk, akár sziklakertbe, szegélynövénynek, vagy balkonládákba. Ültetést követően 2-3 alkalommal öntözzük meg kimondottan alaposan, ezt követően azonban már nem kell folyton locsolni. Mindössze annyi gondozásra lesz szüksége a továbbiakban, hogy május-június környékén 8-10 centimétermagasságban vissza kell metszenünk hajtásait. 
Jól bírja a napsütést, így bátran választhatunk neki tűző napon helyet. Kifejezetten jó ötlet rózsabokrok mellé ültetnünk, ez által a rózsát megvédhetjük a levéltetvek megjelenésétől és a hangyatámadástól is. Meszes, tápanyagdús talajon kiváló helye van, de a szikes, laza homok is megfelel neki, így gyakorlatilag az ország bármely területén sikerrel járhatunk levendula ültetésben.

A tövek 40-60 centiméter magas gömb formájú bokrokká fejlődnek, nemezes apró levelei szürkés-zöldek, virágai pedig a már jól ismert fürtös alakban fejlődnek és lila, liláskék színben pompáznak. Június-július táján számíthatunk a virágnyílásra, ám a feldolgozásra szánt virágokat még ezt megelőzően, a kinyílás előtt érdemes levágnunk. 
 Figyeljünk rá, hogy mindig csak tiszta környezetből, méreganyagoktól mentes levendulából készítsünk otthonra szörpöt, teát vagy épp szappant!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...