2022.11.12. 08:19:59 5043 231

Kávé vagy tea legyen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberek az életvezetési szokásaikat tekintve több csoportba is oszthatók. Leginkább azonban a folyadékfogyasztási szokásaik alapján lehet élesen elválasztani őket. Sokan a vizet preferálják, míg akadnak, akik bármi mást megisznak, csak vizet ne kelljen. Ugyanígy elkülönülnek a bor és a sör rajongók. Azonban a legnagyobb és legélesebb ellentét és sok vita a tea és a kávéfogyasztók két tábora között alakul ki. Ki erre, ki arra esküszik. Ki ezért, ki pedig azért issza egyiket, vagy másikat. Tény azonban, hogy nagyon sok előnye és hátránya is van mindkét italnak.

Kávé és tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kávé és tea

Mi most összegyűjtöttünk néhány ütős érvet és indokot, miért lehet, érdemes fogyasztani kávét, vagy esetleg teát. Nem tudunk egyértelmű állást foglalni egyik mellett sem, ezt előre le kell szögeznünk. Én személy szerint mindkettőt szeretem. Leginkább a napszaktól és a hangulatomtól, illetve az egészségi állapotomtól függ, hogy melyiket részesítem előnyben. Ami miatt ezt a két italt szeretjük és előszeretettel fogyasztjuk, az az élénkítő hatásuk. Ez az élénkítő hatás az italok koffein tartalmának köszönhető.

Sokan gondolják azt, hogy a teafélék sokkal kevesebb koffeint tartalmaznak, ezért kevésbé ártanak, mint a kávéfajták. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot. A mate és a fekete teák például sokkal magasabb koffein tartalmúak, mint a gyümölcs teák. A legalacsonyabb koffeintartalmú tea a zöld tea. Nagyon meg kell néznünk milyen teát és milyen napszakban fogyasztunk, mert ha azt gondoljuk este egy finom meleg tea majd megnyugtat bennünket, lehet, hogy annak a magasabb koffein tartalma miatt pont az ellenkező hatást tapasztaljuk.

Nagyon sok teafű létezik, és ezeknek különböző hatása van a szervezetünkre. A gyógynövényekből készült teafélék is megtréfálhatnak bennünket. Nem szabad például este sok bodza teát fogyasztanunk, mert ugyan megfázás esetén jót tesz nekünk, de erős vízhajtó hatású. Így nem biztos, hogy jól tudunk pihenni, ha elalvás előtt fogyasztjuk. A tea rendszeres fogyasztása elősegíti a fogyást, erősíti az immunrendszerünket, csökkenti a szívroham és a stroke esélyét. További előnye, hogy növeli a csontsűrűséget, az agyunk egészségének megőrzésében is nagy szerepe van és stresszoldó hatása is erős. A teafélék továbbá gyulladáscsökkentő hatásúak, magas az antioxidáns tartalmuk, különösen a zöld teáknak.

A kávét is leginkább a frissítő, energetizáló hatása miatt részesítjük előnyben más italokkal szemben. Azonban ez a fekete nedű is sokkal többet nyújt ennél. A kávé fogyasztása segíthet krónikus betegségek, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy különböző májbetegségek megelőzésében. Továbbá a memória, az agyi funkciók védelmére is alkalmas. Egy erre irányuló kutatás szerint napi 3 csésze kávé fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Az egészségügyi előnyökön túl a tea és a kávé szerepe a szociális életünkben is jelentőségteljes. Ezek az italok gyakran szerepelnek különböző társasági események középpontjában. Egy kellemes beszélgetés, egy randevú, egy üzleti tárgyalás máris emeltebb és kellemesebb lesz egy meleg ital társaságában. A hangulatos kávéházak és teaházak előnyeit is kihangsúlyozhatjuk. Egy ilyen helyen és kellemes társaságban az ember szívesen pihen, lazít és beszélget a barátaival, ismerőseivel. Egy csésze kávét, vagy teát iszogatni mindig találhatunk alkalmat és rendkívül jó ötlet, bármilyen élethelyzetben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.