2015.02.05. 17:30:01 6510 106

Káros a futás vagy hasznos? Új kutatási eredmények!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy dán tanulmány szerint pont annyira, mint a mozgásszegény életmód. Ha sokáig akar élni, heti két és fél óránál többet ne fusson, és azt is csak egyenletes tempóban.

Futás a szabadban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Futás a szabadban

A dán szakemberek több mint ezer egészséges futó és nem futó embert tanulmányoztak tizenkét éven át, a kutatás eredményét most tették közzé a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban.

Eszerint azok körében volt a legalacsonyabb az elhalálozás kockázata a vizsgált időszakban, akik hetente kevesebb mint két és fél órát futottak egyenletes tempóban. A legmagasabb halálozási arányt a hetente több mint négy órát futóknál, illetve a testmozgást egyáltalán nem végzőknél mutatták ki a kutatók.

A résztvevők által kitöltött kérdőívek alapján a szakemberek arra jutottak, hogy az ideális futási sebesség nagyjából nyolc kilométer per óra, és a legjobb három alkalommal – összesen 2,5 órában – maximalizálni a heti futásmennyiséget.

Az ennél intenzívebben – különösen a heti három alkalomnál többször vagy több mint tizenegy kilométer per órás sebességgel – futóknál ugyanakkora volt az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik nem futottak – adta hírül a BBC News.

„A testmozgással kapcsolatos útmutatók egyike sem említ felső határt a biztonságos testedzésre vonatkozóan, pedig valószínűleg létezik” – mondta Jacob Louis Marott, a koppenhágai Frederiksberg Kórház kutatója. A szakemberek egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi áll az eredményeik hátterében, de úgy sejtik, hogy a hosszú távú, kimerítő, állóképesség-fejlesztő testedzés a szív és az artériák kóros szerkezeti átalakulását idézheti elő. Maureen Talbot, a Brit Szívalapítvány munkatársa szerint a tanulmány azt mutatja, hogy nem kell maratonokat futni ahhoz, hogy az ember megőrizze szíve egészségét. „A könnyed és mérsékelt kocogás jóval hasznosabb lehet, mint az inaktív életmód vagy a túlságosan megerőltető futás, és akár évekkel meghosszabbíthatja az ember életét” – mondta a szakember. Mint hozzátette: a hetente ajánlott 150 percnyi mérsékelt intenzitású testedzés soknak tűnhet, de már az élénk séta is hatékony mozgásformának számít.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...