2021.02.22. 17:59:07 11211 324

Karalábé - A kalóriaszegény vitaminbomba
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tél végéhez közeledve a szervezetünk vitaminháztartása jelentősen csökken és sokan vagyunk, akik a téli hónapok alatt plusz kilókat is felszedtünk. Tudtad, hogy ez a káposztafélék családjába tartozó növény tökéletes vitaminpótló és kiváló zsírégető is egyben?

Karalábé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karalábé

Lényegében a karalábét vadkáposztából és vad fehérrépából tenyésztették ki. Szerencsére nem kell márciusig várnunk, hogy beszerezzük ezt a tavaszi zöldséget, hiszen szinte egész évben több változatban is fellelhetjük a piacon. Lehet fehér vagy lilás, de vörös levelű gumó is. Azt mondják az ízük a színkülönbségek ellenére megegyezik, azonban sokan inkább a frissebb hatású fehér-halványzöld karalábét használják fel szívesebben. Érdemes figyelnünk a vásárlásnál a karalábé ép felszínére, mert sajnos ezek a csoda növények a sérülés hatására igen gyorsan fásak lesznek, és ettől a „keménységtől” nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlanná válnak.

Miért nagyszerű vitaminbomba?

Olyan sokat olvashatunk a káposztafélék magas vitamintartalmáról, de kevesen tudjuk, hogy a karalábé is bővelkedik ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban. Sőt! Omega-3 zsírsavért sem kell halat fogyasztanod -főleg-, ha nem szereted a halat. Ugyanis a karalábéban az omega-3 és az omega-6 zsírsav is megtalálható. Továbbá jó tudnod, hogy gazdag káliumban, szelénben, nátriumban, mangánban, kalciumban, foszforban, rézben, vasban C-, E-, B1- és B6- vitaminokban. Nagyon érdekes azonban, hogy D- és B12 vitamin tartalommal egyáltalán nem rendelkezik.

Miért szeretik a diétázók?

Ennek a kalóriaszegény vitaminbombának 92%-os a víztartalma és minimális a zsír, illetve a fehérje tartalma. 10 dkg karalábéban 24 kcal és 102 kJ van. A kevés energiatartalom mellett kifejezetten magas rosttartalma van, ami nagyban serkenti az emésztést, megszabadít a felgyülemlett salakanyagoktól és megtisztítja a bélrendszert. A karalábédiéta okkal ennyire népszerű a fogyni vágyók körében. Fogyaszthatod nyersen vagy főzve, minden szempontból jót teszel vele az egészségednek. Naponta bátran egyél meg belőle 10-15 dekagrammot.

Ha felpuffadnál, köménnyel segíthetsz a problémán.

Hogyan hat az egészségünkre?

A karalábéban a különböző vitaminokon és ásványi anyagokon kívül megtalálható az izotiocianát, amely az ösztrogén termelésben lehet a segítségünkre. A bélműködésünk javítása mellett a karalábénak antibakteriális hatása is van, ezért a fogyasztása segíthet megelőzni a légúti betegségeket. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a szív- és érrendszer valamint a csontok egészségének megőrzéséhez.

Tipp: Ne csak a gumóját használd fel. Ugyanis a karalábé levelei is tele vannak vitaminokkal, így kedvedre fogyaszthatod, például salátában vagy pestóként, és nem kell kidobnod a szemetesbe.

Forrás: hazipatika.com; egeszsegkalauz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.