2019.12.25. 11:37:14 8605 277

Karácsonyi ízek Romániában, Spanyolországban, Olaszországban és Anglia
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Itthon halászlé, töltött káposzta, diós és mákos bejgli szinte minden családnál kerül az asztalra karácsonykor. Más országokban is vannak hagyományos karácsonyi ételek – és most megtudhatod, hogy Angliában, Romániában, Spanyolországban, Olaszországban és a Cseh Köztársaságban mivel laknak jól a szeretet ünnepén.

Karácsonyi puding - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi puding

Mit eszik a torreádor, mit tálal egy vérbeli olasz mamma és mi lesz az angol lordok tányérján Szentestén? Reméljük nem egy sir-szál!  Minden kiderül, és ha valamelyik ünnepi étek megtetszik, még becsempészheted a klasszikus magyar fogások közé!

Románia

Magyar menü hasonlóan a töltött káposzta igen népszerű, de van egy spéci karácsonyi ételük is. A piftie névre hallgató kocsonya marha és disznóhússal, zöldségekkel sűrűn megrakva készül. Majonézes tojással egészítik ki és a magyar szokásokhoz hasonlóan sokféle süteménnyel vezetik le a bőséges étkezést.

Spanyolország

Itt a leginkább szerte ágazók az ünnepi szokások. Mandulalevessel és kemencében sült dévérkeszeggel kínálja a családot egy rendes spanyol háziasszony. Mandulaszószos máriatövist magyar fejjel még elképzelni sem egyszerű, a sült borjút barackos őszibarackkal már annál inkább. Ez elsősorban Aragóniában jellemző, a katalóniai területeken inkább herelevest készítenek, amit mandulás édességgel zárnak le. Kasztíliában a karácsonyi asztalra sült malac és bárány kerül, melyek szívesen pihennek vörös káposzta mellett. A baszkok pedig csigát fogyasztanak, paradicsomosan elkészítve és ízletes, édes diólevest esznek mellé. A spanyolok tehát területenként más és más gasztronómiai csodával ünneplik a kis Jézus születésének napját.

Olaszország

Nyilvánvalóan nem maradhat el a tészta az olasz karácsonyból. Az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő panettone kenyeret, azaz Toni kenyerét készítik karácsonykor az olaszok. Könnyű, kelt tésztás édesség, mazsolás és omlós, nem véletlen, hogy világszerte kezd teret hódítani. Főételeik változatosak – parajjal töltött, diós ravioli, gorgonzolás gomba és pármai sonkával tűzdelt nyúlhús tölti meg az olasz pocikat ünnepi fények között.

Anglia

Az ausztrálok karácsonyi menüjét láthatjuk a briteknél, eredetiben. Természetesen a jellegzetes töltött pulyka nem maradhat le az asztalokról, ehhez pedig sültkrumpli mellett a paszternák is mindig helyet kap. Elmaradhatatlan a karácsonyi puding is, ami egy gyümölcsökkel megrakott, ragacsos sütemény, nyakonöntve brandy-s szósszal, melyhez babona is dukál: ha az óra járásnak megfelelően kevergeted, valóra válnak a vágyaid!

Az angolok nem csak a saját pocakjukra gondolnak. Míg a Mikulást tejjel és sütivel várják, a Karácsony Apóval nem óvatoskodnak – húsos pitével és egy pohár konyakkal kínálják. A csodás repülő rénszarvasok sem maradnak ki a buliból: répa és víz vár rájuk az ünnepen.

Cseh köztársaság

A csehek pontyot fogyasztanak krumplisalátával, amit a nap első étkezéseként egy korai vacsora során szeretnek fogyasztani – azonban még előző nap elkészítik, hogy az ízek jobban összeérjenek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!