2020.08.31. 17:59:43 9251 251

Jön az ősz! Felkészült a kerted?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Remélhetőleg még van pár hetünk jó időben, de már most érdemes átgondolnunk, hogy miket kell elvégeznünk az ősz érkezésekor. Hiszen itt a szeptember! Innentől nem ér zsörtölődni a levélhulláson, morogni az eső miatt. Eljött az ideje.

Őszi kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi kert

A hétköznapokban a szeptember kicsit egy új kezdet is, hiszen az oktatási intézmények újból megnyitják kapuikat, a tömegközlekedés visszaáll a normál ütemre, a munka pedig a legtöbb helyen felpörög. Azonban a kertben határozottan egy lezáró időszak következik, a betakarítások időszaka jön és felkészülés a télre. Még a nagy szüretelés előtt is van pár kerti teendő, amit el kell végeznünk, hogy jövő tavasszal is minden tökéletes legyen!

Gyomlálj és takaríts ki!

Ősszel a gyomnövények még jócskán tombolnak, hát küzdenünk kell ellenük, mert csúnyán elszaporodhatnak. Tehát gyomláljuk ki őket, még mielőtt a szélnek lehetősége lenne széthordani a magokat. Ellenkező esetben tavasszal még nagyobb gyomtenger várható. A kitépett gazokat dobjuk nyugodtan a komposztra, az őszi avarral együtt csodás termőtalajjá válnak, így lesz tavaszra hasznos az egyébként haszontalan növény. Igyekezzünk kézzel dolgozni, ám ha nem győzzük, még mindig ott állnak lehetőségként a bio, állat-, és környezetbarát gyomirtók. A száraz, beteg növényeket is távolítsuk el. Ha fertőzött, bogaras volt kitépés után égessük el, vagy vitessük el a zöldhulladék zsákokban. Ezek ne kerüljenek a komposztra, mert csak tovább fertőznék kertünk szép, egészséges elemeit.

Beköltözés

A nem fagytűrő, hidegtűrő növényeink egy részét már most érdemes a télikertbe, lakásba vinnünk. A bent telelők részére megkezdődhet a megfelelő fagymentes, jól szellőző hely kialakítása, de figyeljünk a fényigényre is. Amelyik szépség a cserepét kinőtte, át is ültethetjük, hogy belakja nagyobb edényét a komolyabb hidegek beállta előtt.

Gondoskodás a kint maradókról

Vágjuk vissza az elhalt ágakat és virágokat, távolítsuk el a száraz részeket. Végezzük el a fajtára jellemző őszi metszést, ahol szükséges. Ha elhalt rész eltávolítására van szükség, mindig a barna rész kezdetén, annak tövében végezzük a metszést. Aki érzékenyebb a hidegre, például a gyümölcsbokrok, metszés után kapjon takarófóliát.

Nem csak a növények…

Az eszközök is őszi ápolásra szorulnak! Ellenőrizzük és tisztítsuk meg a szerszámainkat, ha szükséges, javítsuk őket, vagy szerezzünk be újat az elhasználódott helyett. Nincs is annál rosszabb, mint mikor rászánnánk magunkat a munkavégzésre, de egy alkalmatlan szerszámmal találjuk magunkat szemben. Ha hosszan tart a vénasszonyok nyara idén, akkor is gondoljuk át, hogy szeptembertől is lesz-e időnk ejtőzni még a kerti bútorokon. Mert ha nem, hát érdemes már most fedett helyre vinni, vagy időjárásállóan elpakolni, becsomagolni. A bútorokat takarítsuk le, mielőtt elpakolnánk, a fa asztalok és székek pedig megérdemelnek egy alapos védelmező olajozást vagy lazúrozást is, hogy jövőre is eredeti pompájukban ragyoghassanak. A téli szennyeződést is könnyebb lesz így letakarítani róluk tavasszal.

Lugasok és fakerítések

Még nincs hideg, de már nem éget a nap sem akkora erővel, hát itt az idő átkenni lazúrral a lugasok, kerítések faanyagait is. Az esőtől, a lehulló, rothadásnak induló növényi részek ártalmas hatásától és a jégtől is megvédhetjük ezzel a kis lépéssel szépségüket.

Írjunk listát!

Kezdjük el összeszedni, hogy miket kell az ősz folyamán megcsinálunk, mit mikor akarunk ültetni, metszeni, esetleg permetezni. Ha gondosan összeszedtük és rendszereztük a tennivalókat, biztosan semmi fontos nem marad ki!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?