2023.09.06. 09:30:00 6451 217

Jogodban áll tudni: Jogi tartalomjegyzék a mindennapi életünkhöz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Korábbi cikkünkhöz kapcsolódóan szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy jogi témakörben honnan lehet hitelt érdemlően információkhoz jutni. Ahogy az a jogi hercehurcákból kiderül az átlagemberek gyakran nem ismerik jogaikat és kötelezettségeiket a kellő mértékben.

Törvénykönyvek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Törvénykönyvek

Ezek a hasznos ismeretek ráadásul ott vannak az orrunk előtt, csupán a megfelelő szavakat kellene a böngészők keresési sávjába pötyögnünk. Vajon amiatt vagyunk a jogi ismeretek hiányában, mert azok nyelvezete elriaszt minket az átolvasásuktól? Ahelyett, hogy bosszúsan bezárjuk a törvénykönyveket, jegyezzük fel a kérdéses passzusokat, és kérjünk segítséget az értelmezésükben!

Családjog

A házasság évei alatti együttélés, és a váláskor felmerülő gyermekelhelyezési és gyermektartási ügyek ide vonatkozó jogi keretei rendkívül mérvadóak. Ugyanis ez teszi lehetővé, hogy a családi ügyeket tisztességesen és hatékonyan kezelhessük. Ezt a Polgári Törvénykönyv részletezi.
Az öröklési jogi ismeretek abban segíthetnek, hogy tisztában legyünk a ránk vonatkozó szabályoknak. Hatalmas vagyon helyett jellemzően adósságokat szokás örökölni.
2010. évi XXXVIII. törvény a hagyatéki eljárásról

Munkajog

A munkavállalás szigorú keretek közé szorított jogok és kötelezettségek halmaza. A Munka törvénykönyvében - 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről - van meghatározva, például a munkaidő, a munkabér, a szabadság és a felmondási idő szabályozása. Egy esetleges felmondás esetén is ez segíthet abban, hogy a kialakult munkahelyi helyzetet megfelelően tudjuk kezelni.

Közlekedési szabályok

Badarság azt hinni, hogy csak autósok feladata töviről hegyire ismerni a közlekedési szabályokat! Hogy biztonságosan közlekedhessünk és elkerülhessük a büntetéseket, minden közlekedési részvevő - gyalogosok, biciklisták, rollert használók, de még a közlekedési eszközöket igénybe vevő utazóközönség – közös feladata a közlekedés rendjének fenntartása.
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

Fogyasztói jogok

Mindenki tudja, mikor és milyen feltételek mellett élhet kifogással egy vásárlás során vagy után? A visszaküldéssel és cserével kapcsolatos szabályokkal kapcsolatos jogokkal felvértezve nem fogjuk magunkat kiszolgáltatottnak érezni akkor, ha panasszal szeretnénk élni. 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

Online adatvédelem

Az online adatvédelem napjainkban kiemelkedően fontos téma, mert enélkül lehetetlenség lenne megvédeni az online személyes adatainkat. A személyes adataink kezelése – GDPR - révén őrizhető meg magánszféránkat az online térben is.

Bérleti szerződésekből eredő jogok

A bérbeadóknak és a lakásbérlőknek ugyancsak vannak jogai és kötelezettségei az albérletekkel kapcsolatban. A vonatkozó törvény természetesen nevesíti ezeket, így ismerhetjük meg például azt is, hogy a bérleti díjak emelésének korlátozására és a lakás minőségére vonatkozóan milyen előírásoknak kell megfelelni.
1993. évi LXXVIII. törvény a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?