2014.12.16. 15:16:26 7973 28

Jógázz szíved egészségéért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kutatás szerint a jóga megvédheti a szívet! Számos pozitív hatást tulajdonítottak már a jógának eddig is, a stressz levezetéstől a koncentrációs készség növeléséig sok mindenben segíthet. Egy holland kutatás most konkrétan a szívre gyakorolt hatását vizsgálta meg, és az eredményeken meglepődtek!

Jóga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jóga

Azt tudjuk, hogy a sport jótékony hatással van a szívre, főként a cardio típusú mozgások, ahogy a neve is sugallja. A futás, az aerobik, a kerékpározás mind-mind javasolt mozgásforma, amikor a szívproblémák megelőzéséről beszélünk. A jóga viszont egyáltalán nem minősül cardio mozgásnak, ezért is meglepőek annak a holland vizsgálatnak az eredményei.

A tanulmányban 37 kutatás eredményét foglalták össze, a vizsgálatokon kb. 3000 ember vett részt. A jógázó embereket két csoporttal hasonlították össze, kimondottan a szívbetegségek és az ezekhez kapcsolódó kockázati tényezők szempontjából. Az egyik csoportban egyáltalán nem sportoltak, a másikban pedig másfajta sportokat végeztek (pl. futottak). A jóga egyértelműen pozitív hatással volt a résztvevőkre. Azokkal összehasonlítva, akik semmilyen mozgást nem műveltek, jelentősen csökkent az elhízás esélye, a koleszterinszint és a magas vérnyomás is. Ha a sportoló tagokkal vetették össze az értékeket, akkor sem jobbnak, sem rosszabbnak nem bizonyultak az eredmények. Ez azt jelenti, hogy bár a jóga nem cardio edzés, mégis hatékonyan hozzájárulhat a szívbetegséghez vezető kockázati tényezők redukálásához.

A hatásosságát több mindennel magyarázzák. A szakértők szerint ez azért lehetséges, mivel a jógában nagy hangsúlyt fektetnek a légzés és az izommunka összhangjára, ennek köszönhetően több oxigén juthat a véráramba. Ezenkívül a jóga köztudottan csökkenti a stressz-szintet a szervezetben, amit szintén összefüggésbe szoktak hozni a szívbetegségek kialakulásával. Megalapozottnak tűnik az a kijelentés is, hogy a jóga a lelki egészségünkre is kiváló hatással van.

Kezdőknek: próbáld ki a gerincjógát!

Igaz, a jóga mindenki számára ajánlott mozgásforma, de vannak olyan ágai, amelyeket bátran, még idős korban is kipróbálhatunk. Ilyen például a gerincjóga, ahol lassan követik egymást a mozdulatok és nincsenek kicsavart pozíciók. Azoknak is ajánlott, akik nem bírnák a cardio típusú mozgásokat.

Forrás: bbc.com/news/health-30475999

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...