2017.11.25. 08:34:51 12501 376

Itt a tél! – Rakj rendet az (élés)kamrádban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Meglehet, késő tavasztól az ősz közepéig nem nagyon nyitogatjuk a kamra ajtaját, de télen innen próbáljuk pótolni, felidézni, magunkhoz venni a hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat, vagy csak egyszerűen a nyár napsugaras ízeit. Ezért sem árt szép rendet tartani odabent!

Éléskamra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Éléskamra

Persze, nem ez a fő ok, amiért érdemes a ház, lakás ezen részét rendben tartanunk. Mert valljuk be, sokszor csak lerakjuk valahova az itt tárolandó élelmiszereket, mindenféle rendszer nélkül. Esetleg olyan holmikat is tárolunk itt, amit szeretnénk elrejteni a magunk és a hozzánk látogatók szemei elől – vagyis kisebb lomkamraként is funkcionál a spájzunk. Pedig ha átlátható a „rendszer”, jobban oda tudunk figyelni az egyes élelmiszerek szavatossági idejére is, szóval takarékoskodhatunk is. Emellett könnyebben látható az is, miből van hiány, így nem veszünk meg a boltban feleslegesen semmit – szintén nem utolsó szempont, ha spórolni szeretnénk. Sőt, a megfelelő tárolással akár a különböző élelmiszerek szavatossági idejét is kitolhatjuk. Ha minden a helyén van ebben a kis térben, nem kell a földön kerülgetünk bizonyos dolgokat, kisebb a balesetek, elcsúszás, botlás veszélye is.

Tegyük rendbe!

Szóval, nem csak lelkünk, szemünk megnyugtatása miatt fontos, hogy rend legyen a kamránkban. De hogyan is álljunk neki!

Válogasd szét!

Először is, döntsd el, milyen szisztéma szerint válogatod szét az itt tárolandó dolgokat! Talán a legkézenfekvőbb, ha először az élelmiszereket és nem élelmiszereket választod el egymástól (igen, ezek azok a dolgok, amik máshol nem férnek el, vagy nem mutatnak túl jól a lakásban). Aztán válogass tovább! Tárold külön a gyümölcs- és zöldségféléket, a befőtteket, lekvárokat, konzerveket, a tejtermékeket, a száraztésztákat, liszteket, italokat, a nasikat, és esetleg a fűszereket.

Mindent tudó polcok!

Ha szeretnél könnyedén rendet tartani a spájzban, és az áttekinthetőség is fontos számodra, szerelj fel polcokat, amennyit csak tudsz! Polcos tárolókat is beszerezhetsz, ha nincs kedved, lehetőséged falat fúrni. Arra ügyelj, hogy olyan polcot, tárolót válassz, aminek nagy a teherbírása, hogy ne azon kelljen aggódnod, mikor szakad le a sok befőtt, lekvár, egyéb tárolandó alatt. Ha arra kerül a sor, hogy felpakold a polcokra a „termékeket”, ott is érdemes némi rendszert kialakítani. Mondjuk, szavatossági időre figyelve, hátrébb pakolni a később lejáró élelmiszereket. Ügyelj arra is, hogy ha például tisztítószereket is tárolsz itt, akkor azok jól elkülönítve legyenek az ehető dolgoktól.

Elő veletek dobozok!

Ugyan a polcokkal felszerelt spájz nagyon praktikus, lesznek olyan termékek, amiket nem kifejezetten jó így tárolni. Ilyenkor szükségünk lesz dobozokra, kisebb és nagyobb ládákra. Ebbe kerülhetnek a zöldségek, gyümölcsök. Egy apróbb dobozkába pedig a fűszerek, sütéshez szükséges kisebb csomagolású alapanyagok. Célszerű feliratozni, mit is rejt egy-egy ilyen ládika.

Írj listát!

Hogy megkönnyítsd a dolgod bevásárlásnál, ne vegyél fölöslegesen többet bizonyos termékekből, így spórolj is, írj listát arról, milyen áruk vannak a spájzodban. Ha lehet, darabszámot is írj mellé, és folyamatosan vezesd, miből mennyi fogyott. Elsőre talán macerásnak tűnik a folyamatos írogatás, de hosszú távon megéri!

Forrás: haushaltstipps.net

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...