2017.11.25. 08:34:51 12376 376

Itt a tél! – Rakj rendet az (élés)kamrádban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Meglehet, késő tavasztól az ősz közepéig nem nagyon nyitogatjuk a kamra ajtaját, de télen innen próbáljuk pótolni, felidézni, magunkhoz venni a hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat, vagy csak egyszerűen a nyár napsugaras ízeit. Ezért sem árt szép rendet tartani odabent!

Éléskamra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Éléskamra

Persze, nem ez a fő ok, amiért érdemes a ház, lakás ezen részét rendben tartanunk. Mert valljuk be, sokszor csak lerakjuk valahova az itt tárolandó élelmiszereket, mindenféle rendszer nélkül. Esetleg olyan holmikat is tárolunk itt, amit szeretnénk elrejteni a magunk és a hozzánk látogatók szemei elől – vagyis kisebb lomkamraként is funkcionál a spájzunk. Pedig ha átlátható a „rendszer”, jobban oda tudunk figyelni az egyes élelmiszerek szavatossági idejére is, szóval takarékoskodhatunk is. Emellett könnyebben látható az is, miből van hiány, így nem veszünk meg a boltban feleslegesen semmit – szintén nem utolsó szempont, ha spórolni szeretnénk. Sőt, a megfelelő tárolással akár a különböző élelmiszerek szavatossági idejét is kitolhatjuk. Ha minden a helyén van ebben a kis térben, nem kell a földön kerülgetünk bizonyos dolgokat, kisebb a balesetek, elcsúszás, botlás veszélye is.

Tegyük rendbe!

Szóval, nem csak lelkünk, szemünk megnyugtatása miatt fontos, hogy rend legyen a kamránkban. De hogyan is álljunk neki!

Válogasd szét!

Először is, döntsd el, milyen szisztéma szerint válogatod szét az itt tárolandó dolgokat! Talán a legkézenfekvőbb, ha először az élelmiszereket és nem élelmiszereket választod el egymástól (igen, ezek azok a dolgok, amik máshol nem férnek el, vagy nem mutatnak túl jól a lakásban). Aztán válogass tovább! Tárold külön a gyümölcs- és zöldségféléket, a befőtteket, lekvárokat, konzerveket, a tejtermékeket, a száraztésztákat, liszteket, italokat, a nasikat, és esetleg a fűszereket.

Mindent tudó polcok!

Ha szeretnél könnyedén rendet tartani a spájzban, és az áttekinthetőség is fontos számodra, szerelj fel polcokat, amennyit csak tudsz! Polcos tárolókat is beszerezhetsz, ha nincs kedved, lehetőséged falat fúrni. Arra ügyelj, hogy olyan polcot, tárolót válassz, aminek nagy a teherbírása, hogy ne azon kelljen aggódnod, mikor szakad le a sok befőtt, lekvár, egyéb tárolandó alatt. Ha arra kerül a sor, hogy felpakold a polcokra a „termékeket”, ott is érdemes némi rendszert kialakítani. Mondjuk, szavatossági időre figyelve, hátrébb pakolni a később lejáró élelmiszereket. Ügyelj arra is, hogy ha például tisztítószereket is tárolsz itt, akkor azok jól elkülönítve legyenek az ehető dolgoktól.

Elő veletek dobozok!

Ugyan a polcokkal felszerelt spájz nagyon praktikus, lesznek olyan termékek, amiket nem kifejezetten jó így tárolni. Ilyenkor szükségünk lesz dobozokra, kisebb és nagyobb ládákra. Ebbe kerülhetnek a zöldségek, gyümölcsök. Egy apróbb dobozkába pedig a fűszerek, sütéshez szükséges kisebb csomagolású alapanyagok. Célszerű feliratozni, mit is rejt egy-egy ilyen ládika.

Írj listát!

Hogy megkönnyítsd a dolgod bevásárlásnál, ne vegyél fölöslegesen többet bizonyos termékekből, így spórolj is, írj listát arról, milyen áruk vannak a spájzodban. Ha lehet, darabszámot is írj mellé, és folyamatosan vezesd, miből mennyi fogyott. Elsőre talán macerásnak tűnik a folyamatos írogatás, de hosszú távon megéri!

Forrás: haushaltstipps.net

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.