2017.07.19. 08:00:42 9444 273

Itt a kánikula? - Hűtsd le magad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden évben, a zord téli napokon meghalnánk egy kis napsütésért, ilyenkor nyáron pedig mit meg nem adnánk egy kis hűsítő szellőért! Sajnos, az időjárási körülményeket nem mi határozzuk meg, így kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a körülményekhez. Így kánikulában például azon trükközünk, hogy hűthetnénk le magunkat.

Hőség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hőség

Szerencsére, egy kis ügyeskedéssel könnyen átvészelhetjük ezeket a napokat is! Ezekre ügyelj, ha itt vannak a forró órák!

Csak óvatosan a napsugarakkal!

Nyáron alapszabály, hogy a déli órákban kerüljük a napfényt, inkább keressük az árnyékosabb helyeket, bújjunk el a hűvös szobában, irodában.

Folyadék, folyadék, folyadék!

Hiába vagy olyan szerencsés, hogy egy klímás irodában, légkondicionált munkahelyen dolgozol, attól még oda kell figyelned a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre! Ha pedig Nálatok nincs ilyen „hűsítő gépezet”, akkor pedig pláne! A szénsavmentes ásványvíz, tea, esetleg házi készítésű jeges tea remek szomjoltók. Az alkoholt mindenképpen kerüld a hőségben, és kávét is csak módjával hörpölgess! Válassz mondjuk zsályateát, ami az izzadság termelésében is segítségedre lehet, segíthet elkerülni a nagyfokú verejtékezést.

Egyél sokszor, de keveset!

Amúgy is jó, ha ezt az elvet követjük, de nyáron, a nagy melegben még fontosabb, hogy csak kisebb adagokat fogyasszunk egy-egy étkezés alkalmával! Válasszunk a könnyű fogások közül, hogy se a mennyiség, se a „minőség” ne terhelhesse meg a gyomrunkat. Használjuk ki, hogy ilyenkor a természet rengeteg zöldséggel és gyümölccsel ajándékoz meg minket, fogyasszunk belőlük minél többet. A legjobb, ha a lédús dinnyére esik a választásunk, így a napi folyadékbevitelről is könnyebben gondoskodhatunk.

Hűtsünk magunkat!

Ha van rá lehetőségünk, akár naponta többször is lezuhanyozhatunk! Vagy néhány jégkocka is sokat segíthet rajtunk a legforróbb órákban. Ha vízparton vészelhetjük át a kánikulai napokat, az a legjobb. Ám arra ügyeljünk, hogy mielőtt fejest ugranánk a vízbe, hűtsük le testünket!

A lakás se maradjon ki!

Ha van otthonodban légkondicionáló készülék, és azt ésszerűen, nem túlzásokba esve használod, akkor könnyebben átvészelheted a kánikulai napokat. Ha nincs klímád, akkor nem szabad megfeledkezned a lakás megfelelő szellőztetéséről! Éjjel, ha lehet, nyisd ki az ablakokat, engedd, hogy a hűvösebb éjszakai levegő felfrissítse otthonod! Napközben húzd be a sötétítőfüggönyöket, húzd le a redőnyt, rolót, hogy ezzel is kint tartsd a Nap (egyébként éltető, ám most) perzselő sugarait.

Sport, de nem mindegy, hogy mikor!

Nyáron, a melegebb időszakokban sem kell lemondanod a sport okozta örömökről, ám az időpontot jól kell megválasztanod! Ne a déli, illetve az azt követő órákban indulj, mondjuk futni, kerékpározni. Erre a kora reggeli, késő délutáni, esti órák lesznek a legalkalmasabbak.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.