2017.10.02. 10:42:55 11824 326

Indul a fűtési szezon – Tippek a fűtőtest kitakarításához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre nyugodtan hátradőlhetünk, hiszen végeztünk a nagytakarítással? Ugye, a fűtőtesteket is áttakarítottuk? Mert bizony a fűtési szezon elkezdése előtt (és általában utána sem) nem árt portalanítani a lakás ezen területeit sem, hogy télen is tiszta levegő várjon minket otthon.

Fűtőtest - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűtőtest

Ha ez a lépés eddig kimaradt volna, még nem késő gyorsan átfutni a radiátorokon, egyéb fűtőtesteken. Ehhez van néhány tippünk!

Miért kell/érdemes a fűtőtestet kitakarítani?

Bármilyen típusú radiátorod van otthon, valószínűleg egy idő után rendesen beporosodik. Ez egyrészt nem túl szép látvány, másrészt nem is kifejezetten higiénikus. A por a fűtési szezon beindultával a levegőbe kerül, szárítva, „szennyezve” ezzel a szoba levegőjét. És valószínűleg a radiátor teljesítményét is rontja, ha vastag réteg por áll rajt. Úgyhogy, hajrá, tisztítsuk meg a fűtőtestet kívül és belül is!

Induljunk ki… belülről!

Hogy belül is meg tudd szabadítani a fűtőtestet a portól, érdemes levenni a felső rácsot a radiátorról.

Kapd elő a hajszárítót!

Nem kell bonyolult műveletre gondolni! Miután leszerelted a fűtőtest felső rácsát (sőt, ennél a módszernél annyira nem is igazán szükséges), kapcsold be a hajszárítót és felülről fújd át a hajszárítóval, akár többször is. Mielőtt még nekiállnál, tegyél a radiátor alá egy nedves rongyot, hogy a kihulló por, szösz, egyéb szemét ne szálljon össze-vissza, hanem beletapadjon a nedves rongyba.

Mire jó a porszívó?

Talán ez az egyik legegyszerűbb módja a fűtőtest kitakarításának. Vedd elő a porszívót, keresd meg azt a szívófejet, ami a végén kicsit beszűkül, és uccu neki, máris szippanthatod ki felülről a hónapok során felgyülemlett port.

Használj kefét!

Ha nem vetnél be semmilyen elektromos készüléket, pusztán a saját erődet használnád, vegyél egy radiátor tisztítására is alkalmas kefét. Ez egy speciális, vékony kefe, amely könnyedén befér a radiátor lapjai, lamellái közé is. Ehhez az „eljáráshoz” viszont biztosan le kell szerelned a radiátor rácsát.

Legyen portalan, és csillogjon is!

Sajnos, az élet a fűtőtest külső felületén is nyomot hagy, úgyhogy ha már belülről tiszta, kívülről sem hagyhatjuk koszosan! Ideje megszabadítanunk őt a szennyeződéstől, zsírtól!

A legegyszerűbb megoldás

Víz, szappan vagy egy kis mosogatószer, egy jó minőségű szivacs, és már indulhat is a tisztogatás. Ha lehet, a dörzsis részt kerüljük, nehogy kárt tegyünk a festésben!

Zsír ellen

A konyhában lévő fűtőtest néha elszenved kisebb-nagyobb baleseteket mondjuk sütés, főzés közben. Például zsír fröccsen rá. A konyha egyéb részén is használt zsíroldó, konyhai tisztító szerencsére ezen is könnyen segít. Csak fújj belőle egy keveset egy rongyra és töröld át vele a radiátort.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

És Te hogy szereted? – Így egészséges a banán!

Van, aki úgy szereti, ha még szinte ropog, olyan kemény és zöld. Mások maradnak arany középúton, és a szép sárga színt részesítik előnyben. Megint mások meg sem eszik, amíg nincs rajt néhány barna folt. És akad, aki akkor van megveszve érte, ha már szinte folyik. De mégis, hogyan a legegészségesebb a banán?

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.