2017.10.02. 10:42:55 9897 322

Indul a fűtési szezon – Tippek a fűtőtest kitakarításához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre nyugodtan hátradőlhetünk, hiszen végeztünk a nagytakarítással? Ugye, a fűtőtesteket is áttakarítottuk? Mert bizony a fűtési szezon elkezdése előtt (és általában utána sem) nem árt portalanítani a lakás ezen területeit sem, hogy télen is tiszta levegő várjon minket otthon.

Fűtőtest - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűtőtest

Ha ez a lépés eddig kimaradt volna, még nem késő gyorsan átfutni a radiátorokon, egyéb fűtőtesteken. Ehhez van néhány tippünk!

Miért kell/érdemes a fűtőtestet kitakarítani?

Bármilyen típusú radiátorod van otthon, valószínűleg egy idő után rendesen beporosodik. Ez egyrészt nem túl szép látvány, másrészt nem is kifejezetten higiénikus. A por a fűtési szezon beindultával a levegőbe kerül, szárítva, „szennyezve” ezzel a szoba levegőjét. És valószínűleg a radiátor teljesítményét is rontja, ha vastag réteg por áll rajt. Úgyhogy, hajrá, tisztítsuk meg a fűtőtestet kívül és belül is!

Induljunk ki… belülről!

Hogy belül is meg tudd szabadítani a fűtőtestet a portól, érdemes levenni a felső rácsot a radiátorról.

Kapd elő a hajszárítót!

Nem kell bonyolult műveletre gondolni! Miután leszerelted a fűtőtest felső rácsát (sőt, ennél a módszernél annyira nem is igazán szükséges), kapcsold be a hajszárítót és felülről fújd át a hajszárítóval, akár többször is. Mielőtt még nekiállnál, tegyél a radiátor alá egy nedves rongyot, hogy a kihulló por, szösz, egyéb szemét ne szálljon össze-vissza, hanem beletapadjon a nedves rongyba.

Mire jó a porszívó?

Talán ez az egyik legegyszerűbb módja a fűtőtest kitakarításának. Vedd elő a porszívót, keresd meg azt a szívófejet, ami a végén kicsit beszűkül, és uccu neki, máris szippanthatod ki felülről a hónapok során felgyülemlett port.

Használj kefét!

Ha nem vetnél be semmilyen elektromos készüléket, pusztán a saját erődet használnád, vegyél egy radiátor tisztítására is alkalmas kefét. Ez egy speciális, vékony kefe, amely könnyedén befér a radiátor lapjai, lamellái közé is. Ehhez az „eljáráshoz” viszont biztosan le kell szerelned a radiátor rácsát.

Legyen portalan, és csillogjon is!

Sajnos, az élet a fűtőtest külső felületén is nyomot hagy, úgyhogy ha már belülről tiszta, kívülről sem hagyhatjuk koszosan! Ideje megszabadítanunk őt a szennyeződéstől, zsírtól!

A legegyszerűbb megoldás

Víz, szappan vagy egy kis mosogatószer, egy jó minőségű szivacs, és már indulhat is a tisztogatás. Ha lehet, a dörzsis részt kerüljük, nehogy kárt tegyünk a festésben!

Zsír ellen

A konyhában lévő fűtőtest néha elszenved kisebb-nagyobb baleseteket mondjuk sütés, főzés közben. Például zsír fröccsen rá. A konyha egyéb részén is használt zsíroldó, konyhai tisztító szerencsére ezen is könnyen segít. Csak fújj belőle egy keveset egy rongyra és töröld át vele a radiátort.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mit készítsünk articsókából?

Az articsóka nem része a hagyományos magyar konyhának, így jóformán nem is tudjuk elképzelni, hogy a pizzán kívül mit lehetne belőle készíteni. Pedig a világ konyhái remek recepteket álmodtak meg ezzel a különleges zöldséggel. Lássunk néhányat ezek közül, amellyekkel az articsóka belopja magát a kedvenceid közé!

3 kisgép, amivel jóval kényelmesebb a háztartásvezetés

Hogyha belegondolunk, hogy anyáinknak, nagyanyáinknak - a korábbi felmenőkről már nem is szólva-, mennyivel több munkát kellett fektetniük a háztartás vezetésébe, bizony a mosógépért, de még a porszívóért, mosogatóért is hálát adhatunk. A fejlődés nem állt meg, nézzük, hogy jelenleg milyen hasznos kütyük könnyítik meg a hétköznapi háztartásvezetést!

Fűszeres padlizsánkrémmel a zöldségfogyasztás növeléséért! Szakértőnk receptje

Sajnos Magyarország nagyon rosszul áll zöldségfogyasztás tekintetében: Európában mi fogyasztjuk a legkevesebbet, csak a népesség 30%-a eszik minden nap valamilyen zöldséget. Ezen a helyzeten nagyon jó lenne változtatni, hiszen a zöldségek a legjobb élő tápanyagforrások, tele vitaminnal és ásványi anyaggal, valamint az egészséges emésztéshez (is) szükséges rostokkal. Megfelelő zöldségfogyasztás nélkül sem az egészséges életmód, sem az egészséges testsúly elérése nem képzelhető el. Különösen fontos ez hazánkban, hiszen sajnos az elhízás tekintetében is Magyarország vezeti a listát Európában.