2017.10.02. 10:42:55 11786 326

Indul a fűtési szezon – Tippek a fűtőtest kitakarításához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre nyugodtan hátradőlhetünk, hiszen végeztünk a nagytakarítással? Ugye, a fűtőtesteket is áttakarítottuk? Mert bizony a fűtési szezon elkezdése előtt (és általában utána sem) nem árt portalanítani a lakás ezen területeit sem, hogy télen is tiszta levegő várjon minket otthon.

Fűtőtest - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűtőtest

Ha ez a lépés eddig kimaradt volna, még nem késő gyorsan átfutni a radiátorokon, egyéb fűtőtesteken. Ehhez van néhány tippünk!

Miért kell/érdemes a fűtőtestet kitakarítani?

Bármilyen típusú radiátorod van otthon, valószínűleg egy idő után rendesen beporosodik. Ez egyrészt nem túl szép látvány, másrészt nem is kifejezetten higiénikus. A por a fűtési szezon beindultával a levegőbe kerül, szárítva, „szennyezve” ezzel a szoba levegőjét. És valószínűleg a radiátor teljesítményét is rontja, ha vastag réteg por áll rajt. Úgyhogy, hajrá, tisztítsuk meg a fűtőtestet kívül és belül is!

Induljunk ki… belülről!

Hogy belül is meg tudd szabadítani a fűtőtestet a portól, érdemes levenni a felső rácsot a radiátorról.

Kapd elő a hajszárítót!

Nem kell bonyolult műveletre gondolni! Miután leszerelted a fűtőtest felső rácsát (sőt, ennél a módszernél annyira nem is igazán szükséges), kapcsold be a hajszárítót és felülről fújd át a hajszárítóval, akár többször is. Mielőtt még nekiállnál, tegyél a radiátor alá egy nedves rongyot, hogy a kihulló por, szösz, egyéb szemét ne szálljon össze-vissza, hanem beletapadjon a nedves rongyba.

Mire jó a porszívó?

Talán ez az egyik legegyszerűbb módja a fűtőtest kitakarításának. Vedd elő a porszívót, keresd meg azt a szívófejet, ami a végén kicsit beszűkül, és uccu neki, máris szippanthatod ki felülről a hónapok során felgyülemlett port.

Használj kefét!

Ha nem vetnél be semmilyen elektromos készüléket, pusztán a saját erődet használnád, vegyél egy radiátor tisztítására is alkalmas kefét. Ez egy speciális, vékony kefe, amely könnyedén befér a radiátor lapjai, lamellái közé is. Ehhez az „eljáráshoz” viszont biztosan le kell szerelned a radiátor rácsát.

Legyen portalan, és csillogjon is!

Sajnos, az élet a fűtőtest külső felületén is nyomot hagy, úgyhogy ha már belülről tiszta, kívülről sem hagyhatjuk koszosan! Ideje megszabadítanunk őt a szennyeződéstől, zsírtól!

A legegyszerűbb megoldás

Víz, szappan vagy egy kis mosogatószer, egy jó minőségű szivacs, és már indulhat is a tisztogatás. Ha lehet, a dörzsis részt kerüljük, nehogy kárt tegyünk a festésben!

Zsír ellen

A konyhában lévő fűtőtest néha elszenved kisebb-nagyobb baleseteket mondjuk sütés, főzés közben. Például zsír fröccsen rá. A konyha egyéb részén is használt zsíroldó, konyhai tisztító szerencsére ezen is könnyen segít. Csak fújj belőle egy keveset egy rongyra és töröld át vele a radiátort.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...