2024.03.13. 08:35:10 6841 253

Így vedd fel a harcot az influenza ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az amerikai közegészségügyi szervezet, a CDC, az influenzás esetek megfékezése érdekében a lakosságnak javasolja a megfelelő védőoltásokat, és vírusellenes készítményeket. Minderre azért került sor, mivel a viszonylag friss adatok szerint folyamatos emelkedés mutatkozott meg az szezonális influenza előfordulási arányát illetően. Egyes régiókban pedig különösen kimagaslott a megbetegedések száma. Hazánkban sem sokkal kedvezőbb a helyzet, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ februári adatai szerint több mint 59 ezer influenzaszerű, valamint közel 300 ezer akut légúti fertőzéses tünettel fordultak orvosokhoz az emberek.

Influenzás a család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Influenzás a család

Ugyanakkor a korábban említett szervezet a potenciális szövődmények kockázatának csökkentése érdekében javasolt éves védőoltás mellett több egészségügyi szokás bevezetését, rutinná tételét is az érdeklődők figyelmébe ajánlja. Ezekhez sorolható a beteg emberekkel való kontaktus elkerülése, vagy éppen a világjárvány alatt egyre inkább felértékelt gyakori és alapos kézmosás bevezetése. Ezekkel az egyszerűnek vélt szokásokkal, nagyobb eséllyel megvédhetjük magunkat és a környezetünket is az influenzás tünetektől, és meggátolhatjuk a kórokozók terjedését. De mit tehetünk még a saját és a szeretteink egészségvédelme érdekében egy erőteljesen tomboló influenzás szezonban?

Sokan nem veszik elég komolyan a jelentkező tüneteket, és a „csak egy kis köhögés” vélelmével végzik mindennapi tevékenységeiket, érintkeznek társaikkal. A CDC szakemberei azonban azt tanácsolják, hogy amikor valaki tapasztalja az influenza tipikus tüneteit, maradjon otthon. Bár a munkából és az iskolából való kimaradás a feladatpótlás terhét rója a betegekre, mégis érdemes felelősséggel lennünk mind magunk, mind mások iránt, és önkéntes távolmaradásunkkal gátat gördíteni a betegségterjesztés útjába.

Noha sokan azt hinnénk, hogy a magunk mögött hagyott egészségügyi (és egyéb) kihívásokkal teljes időszakban mindannyian egy életre megtanultuk, hogy betegség-, illetve járványhelyzetben hogyan kell optimálisan megnyilvánulnunk, mégis a hétköznapi tapasztalataink nem minden esetben támasztják alá ezen nézetünket. A köhögési etiketthez például eleve hozzátartozik az, hogy amikor köhögünk vagy tüsszögünk egyértelműen el kell fednünk a szánkat egy zsebkendővel (esetleg ennek hiányában a behajlított karhajlatba köhögjünk).

Amennyiben nem áll a rendelkezésünkre víz és szappan, akkor mindenképpen legyen kéznél egy alkoholos gél, mellyel ugyancsak megvédhetjük magunkat a kórokozóktól (noha ezen gélek hosszú távú használatának egyik kellemetlen hatása a kéz kiszáradása, irritálása – mindezt érdemes, sőt tanácsos is a megfelelő ápoló és hidratáló krémekkel orvosolni).

A tiszta kéz fontosságáról nem lehet elégszer beszélni – a szakemberek szerint a legkevésbé sem túlzás kijelenteni, hogy a kézmosás alulbecsült szokása akár életmentő is lehet. A szem, az orr és a száj azon testterületekhez tartoznak, amelyekhez a leggyakrabban érünk hozzá a kezünkkel – mindenképpen előnyösebb, ha ezekre a mozdulatokra, érintésekre kórokozómentes kézzel kerül sor.

Az otthonokban, az iskolákban, az intézményekben szükséges, hogy rendszeresen fertőtlenítsük a sűrűn érintett felületeket. Ebbe a kilincsfertőtlenítési szokásokon túl beletartozik az olyan gyakran használt tárgyak és eszközök baktériummentesítése is, mint: az okostelefonok és laptopok, fotelek, asztalok, íróeszközök, kapaszkodók stb.

A fertőtlenítési szokások mellett arra is kiemelt figyelmet szükséges fordítanunk, hogy jól aludjunk éjszaka, napközben legyünk kellőképpen aktívak (fizikailag és szellemileg egyaránt), mozogjunk a friss levegőn, tanuljuk meg optimálisan kezelni a stresszt, igyunk elegendő folyadékot, és fogyasszunk minél táplálóbb, egészségesebb ételeket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.