2015.11.14. 10:45:51 9502 263

Így teleltesd át a virágcserepet – és a növényeket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakorló kertészek már javában készítik, vagy már fel is készítették a télre az udvar, a terasz díszeit. A növények már alig várják, hogy téli álomra szenderüljenek, amikor is nyugodtan ábrándozhatnak az eljövendő tavasz első napsugarairól. De mi a helyzet a virágcserepekkel?

Növények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Növények

Bizony, nekik is szükségük van gondos felkészítésre még a tél beállta előtt.

Nem mindegy az anyag

A fából vagy kerámiából készült „viráglakok” kevésbé bírják a hideg évszak okozta strapát, ők alaposabb felkészítés híján nem is ússzák meg roncsolódás, netán teljes tönkremenetel nélkül. Ilyen szempontból jobban járunk, ha üveggyapotból készült cserepeket választunk, hiszen ezek jóval strapabíróbbak, fagyállóak. Szintén nagy teherbírásúak a terrakottából, betonból előállított növénytartók, melyben a nagyobb példányok is kényelmesen átültethetőek.

Óvintézkedések még a tél előtt

1. Hogy ne a víz legyen az úr

Gondoskodj róla, hogy a felesleges öntözővíz el tudjon folyni. Még az átültetés, vagy beültetés előtt fúrj apró lyukakat a tartó aljára, hogy a felesleges öntözővíz el tudjon szivárogni. Ha ez nem történik meg, a megfagyott víz nagy károkat tehet a cserépben is.

2. Takargasd be!

Szalmával, lehullott falevéllel, esetleg speciális „fóliával” takard le a talajt a növények körül, hogy így is óvd őket a téli fagytól.

3. Csak magasra!

Figyelj arra, hogy a növényed ne kerüljön közvetlenül a talajra! Ha mégis oda kerül, megeshet, a víz nem tud rendesen elfolyni. Az alátét sem jelent túl jó megoldás, hiszen abban a nap folyamán lehullott hó éjszaka megfagyhat, így okozva kárt a növényben és cserépben egyaránt. Megoldás lehet, ha kicsit magasabbra rakod ilyenkor a növényeket, egy székre, asztalra, vagy egy speciális, „télálló” állványra.

4. Csomagolj!

Extrém hideg idő esetén csomagold be a cserepeket buborékfóliába, vagy más, szigetelőanyagba. Ha szeretnéd, hogy ezek a csomagolt cserepek a kerted díszei is legyenek, válassz szalmából, kókuszból készült anyagot.

Néhány szó a nem éppen télkedvelő növényekről

Ha van olyan növényed, amely nem bírja a hideget, a fagyot, őket tedd kevésbé hideg, természetes fénnyel bíró helyre. A fedett, üveges terasz, esetleg a garázs egy nyugodtabb zuga ilyenkor jó szolgálatot tehet. Arra azonban figyeljünk, hogy ne a neonfényes pincét válasszuk ezen növények téli lakhelyéül, mert számukra is a természetes fény az igazi.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...