2015.10.11. 14:30:11 12205 269

Mit csinálj a lehullott falevéllel? – Tippek az őszi kertbe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha van valami szép az őszben, akkor a különböző színekben pompázó falevelek ide tartoznak. Reggel egy csésze forró kávéval a kezünkben a gyönyörű lombokat bámulni a kertünkben - üdítő látvány. Ám ha a levelek lehullanak, már kevésbé találjuk pompázatosnak őket.

Őszi munkák a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi munkák a kertben

Persze, szépek akkor is, de nem kis munkát adnak nekünk ilyenkor ősz tájékán. Jó, mondjuk a gereblyézés felér egy jó kis kardióedzéssel, de mit is kezdjünk a földet ért lombozattal? No, az már nem kis fejtörést okoz. Ha Te is gondban lennél ezen a téren, adunk néhány tippet Neked is!

1. Mehet a süniknek

Ha szeretnéd szebbé tenni ezeknek a szúrós kis állatkáknak a téli álmát, készíts nekik kényelmes „ágyikót”. A leveleket húzd össze egy védett helyre és hagyd, hogy a sünik megtalálják téli fekhelyüket. Ha az álmuk véget ért, a leveleket majd beledolgozhatod az ágyások földjébe.

2. Mehet a komposztba

Gereblyézd össze a lehullott leveleket, csinálj belőle szép kupacot és várd, míg értékes humusz keletkezik belőle. A komposztálásról már nálunk is olvashattál, úgyhogy ha a levél sok, helyed pedig van az udvarban, a földre került lombkorona problémája már meg is oldódott. Arra azért vigyázzunk majd, hogy a levelek vagy a „kupac” aljára kerüljenek, vagy egy hálóval takarjuk le a komposztálót, hogy a hirtelen feltámadó őszi szél nehogy újra szanaszét hordja az udvarban a jó kis komposztanyagot.

3. Mehet az ágyásba

Ha nincs lehetőséged, időd, energiád komposztálni, a levelek mehetnek közvetlenül a zöldség- vagy gyümölcságyásba. A leveleket jól be kell dolgozni a földbe és hagyni, hogy ott szépen lassan lebomoljon. Megkönnyítheted a dolgodat, ha a „levéleső” előtt kicsit fellazítod a földet. Ennek köszönhetően a talajt még ősz végén feltölthetjük fontos tápanyagokkal, így szinte kicsattanó erővel várhatja a tavaszt.

4. Mehet a növényekre

Ha szeretnéd megóvni a kint maradt növényeket a téli szárazságtól, akkor rakd tele a tövüket levéllel. Ha fokoznád a hatást, gallyakat is pakolhatsz még a levelekre. Így nemcsak a talaj nedvességtartalmát óvód, hanem biztosítod annak megfelelő tápanyagtartalmát is. Arra azonban figyelj, hogy mielőtt nekiállnál a műveletnek, igyekezz minél alaposabban megtisztítani a kerted a csigáktól, egyéb kártevőktől.

5. Mehet a rózsákra

A levelek nemcsak a téli szárazabb időszaktól, de a fagytól is képesek megóvni növényeidet. Például a fagyra érzékenyebb rózsák tövébe a fent már írt módon (vagyis az alját rakd tele levelekkel, majd apróbb ágakkal) járhatsz el, ha szeretnéd, hogy könnyebben vegyék a téli cidrit.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...