2015.10.11. 14:30:11 12225 269

Mit csinálj a lehullott falevéllel? – Tippek az őszi kertbe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha van valami szép az őszben, akkor a különböző színekben pompázó falevelek ide tartoznak. Reggel egy csésze forró kávéval a kezünkben a gyönyörű lombokat bámulni a kertünkben - üdítő látvány. Ám ha a levelek lehullanak, már kevésbé találjuk pompázatosnak őket.

Őszi munkák a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi munkák a kertben

Persze, szépek akkor is, de nem kis munkát adnak nekünk ilyenkor ősz tájékán. Jó, mondjuk a gereblyézés felér egy jó kis kardióedzéssel, de mit is kezdjünk a földet ért lombozattal? No, az már nem kis fejtörést okoz. Ha Te is gondban lennél ezen a téren, adunk néhány tippet Neked is!

1. Mehet a süniknek

Ha szeretnéd szebbé tenni ezeknek a szúrós kis állatkáknak a téli álmát, készíts nekik kényelmes „ágyikót”. A leveleket húzd össze egy védett helyre és hagyd, hogy a sünik megtalálják téli fekhelyüket. Ha az álmuk véget ért, a leveleket majd beledolgozhatod az ágyások földjébe.

2. Mehet a komposztba

Gereblyézd össze a lehullott leveleket, csinálj belőle szép kupacot és várd, míg értékes humusz keletkezik belőle. A komposztálásról már nálunk is olvashattál, úgyhogy ha a levél sok, helyed pedig van az udvarban, a földre került lombkorona problémája már meg is oldódott. Arra azért vigyázzunk majd, hogy a levelek vagy a „kupac” aljára kerüljenek, vagy egy hálóval takarjuk le a komposztálót, hogy a hirtelen feltámadó őszi szél nehogy újra szanaszét hordja az udvarban a jó kis komposztanyagot.

3. Mehet az ágyásba

Ha nincs lehetőséged, időd, energiád komposztálni, a levelek mehetnek közvetlenül a zöldség- vagy gyümölcságyásba. A leveleket jól be kell dolgozni a földbe és hagyni, hogy ott szépen lassan lebomoljon. Megkönnyítheted a dolgodat, ha a „levéleső” előtt kicsit fellazítod a földet. Ennek köszönhetően a talajt még ősz végén feltölthetjük fontos tápanyagokkal, így szinte kicsattanó erővel várhatja a tavaszt.

4. Mehet a növényekre

Ha szeretnéd megóvni a kint maradt növényeket a téli szárazságtól, akkor rakd tele a tövüket levéllel. Ha fokoznád a hatást, gallyakat is pakolhatsz még a levelekre. Így nemcsak a talaj nedvességtartalmát óvód, hanem biztosítod annak megfelelő tápanyagtartalmát is. Arra azonban figyelj, hogy mielőtt nekiállnál a műveletnek, igyekezz minél alaposabban megtisztítani a kerted a csigáktól, egyéb kártevőktől.

5. Mehet a rózsákra

A levelek nemcsak a téli szárazabb időszaktól, de a fagytól is képesek megóvni növényeidet. Például a fagyra érzékenyebb rózsák tövébe a fent már írt módon (vagyis az alját rakd tele levelekkel, majd apróbb ágakkal) járhatsz el, ha szeretnéd, hogy könnyebben vegyék a téli cidrit.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.