2019.09.24. 14:00:23 10171 331

Így tárold az ősszel érő gyümölcsöt, zöldséget! - Nagyszerű tippek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már javában folyik a betakarítás, a befőzés, a nyár elcsomagolása a hidegebb időkre. Mindenképp szedjük le a termést időben, és aztán érdemes a helyes tárolásra is figyelni. De mit hogyan tudunk helyesen tárolni, hogy hosszú távon is megőrizze a minőségét és minél több örömünk lehessen benne? Olvass tovább a legjobb megoldásokért!

Burgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Burgonya

Szőlő

Általában, akinek nagyobb mennyiségű szőlője van, bort is készít, de ha nincsenek ilyen terveink, érdemes leszemezni és mosást után alapos áttörlést követően kisebb porciókban lefagyasztani. Gyümölcslevesben, húsok mellé sütve-főzve nagyon jó lesz télen is.

Alma, körte

Már a leszedésnél is óvatosan kell bánni a hosszabban tárolni kívánt termésekkel. Az almát és a körtét is finoman kell szedni, hogy nyomás, sérülés ne érje. Érdemes alul kezdeni és felfelé folytatni, így a lehulló gyümölcs a lentebb termetteket nem bántja. Szedés után mindjárt árnyékban gyűjtsük és minél gyorsabban juttassuk el a végleges tárolási helyére. Ideális esetben ez egy jól szellőző 2-3 Celsius fokos pince, ahol hideg időben nappal, meleg időben éjszaka javasolt szellőztetni. A páratartalom sem elhanyagolható. Tökéletes a 85-90% páratartalom és erre szükség esetén mi magunk is rásegíthetünk. A padló nedvesítése növeli, míg a lapos tálcán kihelyezett kénpor csökkenti a levegő nedvességtartalmát.

1-2 heti rendszerességgel válogassuk át a gyümölcsöket. Ilyenkor a romlásnak indult termést szedjük ki, hiszen, ha ott marad a szomszédjait is megfertőzi. Savanyú almát tisztítva, hámozva, kockázva le is fagyaszthatjuk, almás pitébe, kompótba isteni!

Vöröshagyma, burgonya

A hagymát vékony rétegben terítsük ki, hűvös helyen, így tavaszig eláll. A fagyasztott hagyma azonban kiengedve megrothad, így erre oda kell figyelni. Hagymalekvárként kitűnően eláll.

Krumplit szellőző papír vagy kenderzsákban tegyük el sötét helyre, így hosszútávon sem lesz semmi gond vele. A fagy beköszönte előtt műanyag fóliával és pokróccal takarjuk, így nem ártanak meg neki a mínuszok.

Paradicsom, paprika

Ha több termett, mint ami elfogy, lecsónak, paradicsomszósznak, ivólének is befőzhetjük, de ha az éretlen paradicsomot hajtással együtt vágjuk le és fagymentes jól szellőző helyen felakasztjuk, akár még decemberben is friss paradicsomot kínálhatunk a családunknak. A paprika rövidebb ideig ugyan, de újságpapírba vagy szalvétába csomagolva szépen eláll néhány hétig, ha hűvös, de fagymentes helyet találunk neki.

Torma, cékla

A gyökérzöldségek a burgonyához hasonlóan fagymentes helyen akár tavaszig is elállnak, így nem sürgős elkészíteni őket. Pincében nyirkos homokban vagy ládában soronként homokkal körülölelve jól bírják, de akár szalmás veremben, 20 centi földdel szórva is jó helyük lesz a feldolgozásig.

Ne menjen kárba!

A megtermelt zöldség-gyümölcs semmiképp ne menjen kárba, hiszen ezért dolgoztál év közben! Főzd be, fagyaszd le, tárold jól – hiszen később még hasznát veheted! Ha pedig túl sok lett a lekvár, szörp és a befőtt, jópofa szalaggal, címkével, csinos üvegben ajándéknak is szuper lesz!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?