2021.03.22. 08:02:49 8514 256

Így maradjon egészséges a gerincünk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jelenlegi korlátozások sajnos erősen befolyásolják az egészséges életmódunkat is. Többek között a bezártság és a kevés mozgás károsan hat a teljes testre, ebbe a gerincünket is beleértve. Sokan, főleg az idősebb korosztály, a szabadban való mozgás lehetősége nélkül most több időt töltenek a lakásukban, ülve. Mit tudunk tenni a hátfájás ellen?

Fitneszlabda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fitneszlabda

Az egészséges gerinc

Az egészséges gerinc szemből nézve egyenes. Oldalról a nyaki és az ágyéki területen egy homorú görbület, míg a háti szakaszon egy domború görbület látható. Egy egészséges ember esetében a hátizmok és a gerinc csigolyái egyaránt segítenek abban, hogy az ember fájdalom nélkül képes mozogni, járni és ülni. Amint ez az egyensúly sérül, vagyis a gerinc csigolyáit összekötő ízületi tokok, szalagok megnyúlnak, vagy lazulnak, a hát izmai veszik át a szerepet, hogy megtartsák a rendszert. Az izmok képesek alakítani, formálni azt, hogy mi történjen a csigolyákkal és porckoronggal. Ez azt jelenti, hogy aktív testedzéssel, izmaink karbantartásával tudjuk elérni, hogy a gerincünk helyzete a legoptimálisabb és a mozgás fájdalommentes legyen. A gerinc mellett elhelyezkedő törzsizmok erősítése nem csak a helyes testtartást, hanem a porckorongok élettartamát is növelik.

A stressz is erősen befolyásolja a gerinc állapotát

A testi tünetek gyakran szorosan összefüggnek a lelki folyamatokkal. Ma egyre több eseményt élünk meg stresszként, legtöbb esetben pedig ezeket a stresszhelyzeteket ülve a lakásban, a televízió előtt, az irodában ülve, vagy az autóban éljük át. Így az izomzatunk folyamatos feszült állapotban van, amiből csak nagyon ritkán tudjuk kilazítani mozgással, masszázzsal, vagy pihentető stresszoldással, nyújtással. A feszített izmok keringése így egyre nehezebb lesz és az állapotunk folyamatosan romlik. Ezért fordulhat elő, hogy a vizsgálatok alkalmával a derék és ízületi fájdalmak hátterében a röntgen nem talál elváltozásokat, vagy az enyhe elváltozások nem indokolják a panaszokat. A kiváltó okokat tekintve a hanyag tartás, tartós ülés vagy a fizikai terhelés mellett, lehetséges, hogy a fokozott stresszhelyzetek, megnőtt munkahelyi vagy iskolai elvárások, betegség, családi helyzet, előidézik a testben, a gerincben a fájdalmas elváltozásokat. Ezért érdemes ilyen esetekben nem csak a gyógyszeres terápiára hagyatkozni, hanem olyan szakember segítségét igénybe venni, aki a teljes folyamatot és hosszútávú megoldási lehetőségeket is figyelembe veszi. Ezzel nagyon komoly állapotromlást és későbbi panaszokat is megelőzhetünk, és időben kezelhetünk.

Babzsákfotel és ülőlabda az egészséges gerincért

A sok mozgás és torna mellett akadnak olyan megoldások, amelyekkel támogathatjuk a gerinctorna eredményességét. Ilyen kényelmes és könnyen kezelhető eszközök a babzsákfotel és az ülőlabda. A babzsákfotel kellemes anyagból készül és minden korosztály számára igazi gerinckímélő ülő és fekvő bútora, kiegészítője lehet a lakásnak. Kellemesen el lehet benne lazulni olvasás, tévézés közben. Felveszi a gerinc formáját és nem terheli az izomzatot sehol, így segíti a teljes test pihenését. Kiválóan alkalmas arra, hogy a fájó és túlterhelt derekunkat, hátunkat kényelmes helyzetben tartsa, ezzel javítva a komfortérzetünket. Aki kicsit bátrabb, nyugodtan próbálja ki az ülőlabdát. Ez a nagyméretű, erős gumiból készült labda ideális a gerinckímélő üléshez. De erősítő- és torna gyakorlatok is végezhetők vele. Mivel gyógyászati segédeszköznek minősül, így egészségpénztáron keresztül 100 %-ban adómentesen elszámolható. Mivel ülő helyzetben a csigolyák közötti ízületekre és a porckorongra is jelentős nyomás nehezedik, ez a porckorongsérv kialakulásához vezethet. A nagy labda kínálta gerinckímélő ülési lehetőséget semmilyen más ülőalkalmatosság nem képes biztosítani. Mivel nem érintkezik a talajjal fix pontokon, ezért folyamatos egensúlyozásra készteti a teljes törzset. Ez azonban nem megterhelő, viszont erősen javítja a teljes izomzat működését, ami segíti az ülőmunka által okozott problémák elkerülését. Mivel az izomzat az egyébként edzésben lévők számára sem jelenti, hogy felkészült az ülőlabda használatára, ezért mindenképp azt javasoljuk, hogy eleinte ne üljön huzamosabb ideig rajta, először csak óránként 5-10 percig. Ha nem érez izomlázat, lassan, napról napra emelheti az óránkénti labdás ülés mennyiségét. Egészen addig, míg már izomláz nélkül használhatja, és akár el is felejtheti a széket. Továbbá végezhet rajta még erősítő, nyújtó, relaxációs és egyensúlygyakorlatokat is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...