2022.10.07. 13:34:27 6325 212

Így ismerd fel a kiégést, azaz a burnoutot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kiégés, vagy az eredeti angolszász szóval „burnout” tüneteivel általában azok találkoznak, akik valamilyen társadalmi segítő szerepben munkálkodnak. Tanárok, ápolók, szociális gondozók gyakran szembesülnek a problémával, hiszen a másokkal való foglalkozás, azonosulás miatt első sorban őket terheli olyan mértékű érzelmi stressz, ami hosszútávon kiégéshez vezethet, de természetesen más is szembesülhet vele.

Depressziós nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Depressziós nő

Akár otthon, édesanyaként, édesapaként is átélheted a burnout- szindrómát, hiszen a kiváltó okokkal gyakran szembesülnek többek között a szülők is. A kiégés okai között szokták felsorolni a stresszt, a teljesítménnyel kapcsolatos visszajelzések hiányát, az előremenetel lehetetlenségét, a megerősítés hiányát, az alulfizetettséget, az extrém hosszú munkaidőt, a túl nagy felelősséget és az alacsony társadalmi presztízst.

A kiégés jelei

A burnout-szindrómát akkor tapasztaljuk meg, ha hosszú távon érzelmileg, fizikailag és mentálisan is kimerültnek érezzük magunkat. Bűntudat, motivációvesztés, változékony hangulat, alacsony teherbírás, szélsőséges esetben apátia és depresszió kísérheti.

Hogyan jutunk el idáig?

A burn-outra jellemző, hogy a kezdetben lelkes munkaerő egyre több és több feladatot kap, illetve vállal el. A munka élvezetes számára, és tényleg szívvel-lélekkel veti bele magát a sűrűjébe, ezzel a hozzáállással és látszólag nagy teherbírásával nélkülözhetetlenné válik. Csakhogy senki nem terhelhető a végtelenségig...

Az idealizmus és a realizmus szakaszának egyszer vége szakad, és bekövetkezik a stagnálás szakasza. A munka már nem tölti el örömmel az embert, a munkatársakkal rosszabb lesz a viszony, csökken a motiváció, a teljesítmény romlik, inkább kényszeressé válik.

Ezen a ponton, ha a munkához való hozzáállásán nem tud változtatni a delikvens, nem veszi észre, hogy milyen negatív spirálba került, akkor a munkával kapcsolatos frusztráció, a magánélet háttérbe szorulása még inkább az apátia felé sodorja. A negatív jövőkép, a testi-lelki fáradtság, a motiváció hiánya, a rossz munkamorál, kapcsolatoktól való elzárkózás már a kiégés egyértelmű jele.

A burnout tulajdonképpen egy krízishelyzet az ember életében. Ahhoz, hogy megoldást találjunk rá, segítségre lesz szükségünk például egy pszichoterapeuta személyében.

Forrás: hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...