2022.06.14. 09:35:00 6800 241

Így éld túl a nyarat az aprósággal! Védőnői tanácsok kisgyermekeseknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első nyár a babával sok kérdést vet fel az újdonsült anyukák körében, amelyekre hiteles választ a gyakorlott védőnőktől vagy nagyobb gyermekes anyukáktól kaphatnak. Hogy ne kelljen körkérdéseket feltenniük, elhoztuk a leggyakrabban előforduló nyári problémák gyűjteményét és azok kezelési módját. Mert banális kérdés nincs, főleg, ha a gyerekekről van szó!

Szalmakalapos kisbaba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szalmakalapos kisbaba

Mi történik télen, ha egyre hidegebbre fordul az idő? Egyre jobban fűtünk és a szabadtéri foglalatosságokhoz egyre több és melegebb ruhát adunk magunkra. De mi a helyzet fordított esetben, amikor már nem lesz mit levennünk és még akkor is kínoz a hőség? Előkerülnek a különböző nyári praktikák! A kisgyermekek esetében azonban jóval körültekintőbben kell eljárnunk, hiszen ők még nem tudják pontosan kifejezni, hogy mi esik nekik jól vagy éppenséggel rosszul.

A leggyakoribb nyári kérdések kisbabás családokban:

1. Elegendő-e a szokásos adag folyadék a baba számára?

Az anyatejjel igény szerint táplált babák számára elvileg nem szükséges további folyadék beiktatása nyári melegben sem. ellenkező esetben, amikor a vizelet mennyisége apad, vagy koncentráltabb lesz, pár korty babavízzel ki lehet egészíteni a napi adagot.
A pépes és darabos ételeket fogyasztó csöppségek folyadékbevitelét higított gyümölcslevek és babavíz segítségével - azok gyakori kínálgatásával - tarthatjuk a megfelelő szinten.

2. Használható-e klímaberendezés a baba közelében?

A babával egy légtérben - legyen szó akár szobáról, akár autós utazásról - akkor megengedett a klíma használata, ha a hőmérsékletet a kinti hőmérséklethez képest max. 5-6 fokkal alacsonyabbra állítjuk be, és a légáramlat nem irányul a kicsire! (A levegő ilyenkor szárazabb lesz, ne feledkezzünk meg a párásításáról!)
Érdemes a fokozatosság elvét követve apránként állítani lejjebb a hőfokot, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozás se viselje meg a babát. Ugyanígy fel kell készülnünk a lehűtött tér elhagyására is, amikor valamiért kimegyünk gyermekünkkel a szabadba: Hagyjunk kis átmeneti időt a kinti hőmérséklet megszokására.

3. Hogyan védjük a baba bőrét a napsugárzástól?

A picik legoptimálisabb, természetes anyagokból készült nyári viselete a következő darabokból áll: kalap/kendőcske, napszemüveg (ha elviseli a kicsi), világos színű, de sűrűbb szövésű body, szellős cipőcske/szandál. Megfelelő, vagyis nem éles és nem átforrósodott talajon, a babát jó hagyni mezítláb is mászkálni.
A szabadon lévő testrészekre még (hosszabb) árnyékban töltött idő esetén is érdemes bababarát (!) fényvédelmet biztosító krémet, azaz napozókrémet kenni. Ha mégis megtörténne a baj, a bőrpír kezelésére legyen kéznél gyógynövényes készítmény, aloe vera vagy kamilla hatóanyaggal. Ilyenkor érdemes még napokig kerülni a napfényt!

4. Mennyi idős korában induljunk el nyaralni (vízpartra) a babával?

Az a családi szokásoktól és a baba karakterétől függ. A döntő kérdés az, hogy az anyuka mit gondol erről a témáról, hiszen az, hogy ő milyen komfortosan érzi magát, jelentősen befolyásolja a baba hogylétét. Egy dolog nagyon fontos: Készüljünk árnyékot adó felszereléssel, hogy a baba érzékeny bőre védve maradjon a tűző nap ellen. Az ajánlások szerint nagyobb távolságra pl. tengerpartra történő utazásokkor inkább várjuk meg, hogy a baba elérje a 6 hetes kort. Az első repülős utalást pedig a gyerkőc második nyarára tanácsos időzíteni.
Azok a 6 hetes elmúlt apróságok, akik kimondottan szeretnek pancsolni az esti fürdetéskor általában már az első nyaralásukkor is biztonságban bevihetők magunkkal a vízbe, de ilyenkor is legyen rajtuk a kis sapkájuk és fényvédő krém.

Az éjszakai szellőztetés, a gyakori fürdés/lemosdatás szivaccsal és a kiságy ágyneműinek nyárira cserélése mellett a fenti tanácsokkal egészen elviselhető lesz még a legforróbb nyári nap is!

Forrás: www.m.szuloklapja.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...