2022.06.14. 09:35:00 6806 241

Így éld túl a nyarat az aprósággal! Védőnői tanácsok kisgyermekeseknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első nyár a babával sok kérdést vet fel az újdonsült anyukák körében, amelyekre hiteles választ a gyakorlott védőnőktől vagy nagyobb gyermekes anyukáktól kaphatnak. Hogy ne kelljen körkérdéseket feltenniük, elhoztuk a leggyakrabban előforduló nyári problémák gyűjteményét és azok kezelési módját. Mert banális kérdés nincs, főleg, ha a gyerekekről van szó!

Szalmakalapos kisbaba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szalmakalapos kisbaba

Mi történik télen, ha egyre hidegebbre fordul az idő? Egyre jobban fűtünk és a szabadtéri foglalatosságokhoz egyre több és melegebb ruhát adunk magunkra. De mi a helyzet fordított esetben, amikor már nem lesz mit levennünk és még akkor is kínoz a hőség? Előkerülnek a különböző nyári praktikák! A kisgyermekek esetében azonban jóval körültekintőbben kell eljárnunk, hiszen ők még nem tudják pontosan kifejezni, hogy mi esik nekik jól vagy éppenséggel rosszul.

A leggyakoribb nyári kérdések kisbabás családokban:

1. Elegendő-e a szokásos adag folyadék a baba számára?

Az anyatejjel igény szerint táplált babák számára elvileg nem szükséges további folyadék beiktatása nyári melegben sem. ellenkező esetben, amikor a vizelet mennyisége apad, vagy koncentráltabb lesz, pár korty babavízzel ki lehet egészíteni a napi adagot.
A pépes és darabos ételeket fogyasztó csöppségek folyadékbevitelét higított gyümölcslevek és babavíz segítségével - azok gyakori kínálgatásával - tarthatjuk a megfelelő szinten.

2. Használható-e klímaberendezés a baba közelében?

A babával egy légtérben - legyen szó akár szobáról, akár autós utazásról - akkor megengedett a klíma használata, ha a hőmérsékletet a kinti hőmérséklethez képest max. 5-6 fokkal alacsonyabbra állítjuk be, és a légáramlat nem irányul a kicsire! (A levegő ilyenkor szárazabb lesz, ne feledkezzünk meg a párásításáról!)
Érdemes a fokozatosság elvét követve apránként állítani lejjebb a hőfokot, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozás se viselje meg a babát. Ugyanígy fel kell készülnünk a lehűtött tér elhagyására is, amikor valamiért kimegyünk gyermekünkkel a szabadba: Hagyjunk kis átmeneti időt a kinti hőmérséklet megszokására.

3. Hogyan védjük a baba bőrét a napsugárzástól?

A picik legoptimálisabb, természetes anyagokból készült nyári viselete a következő darabokból áll: kalap/kendőcske, napszemüveg (ha elviseli a kicsi), világos színű, de sűrűbb szövésű body, szellős cipőcske/szandál. Megfelelő, vagyis nem éles és nem átforrósodott talajon, a babát jó hagyni mezítláb is mászkálni.
A szabadon lévő testrészekre még (hosszabb) árnyékban töltött idő esetén is érdemes bababarát (!) fényvédelmet biztosító krémet, azaz napozókrémet kenni. Ha mégis megtörténne a baj, a bőrpír kezelésére legyen kéznél gyógynövényes készítmény, aloe vera vagy kamilla hatóanyaggal. Ilyenkor érdemes még napokig kerülni a napfényt!

4. Mennyi idős korában induljunk el nyaralni (vízpartra) a babával?

Az a családi szokásoktól és a baba karakterétől függ. A döntő kérdés az, hogy az anyuka mit gondol erről a témáról, hiszen az, hogy ő milyen komfortosan érzi magát, jelentősen befolyásolja a baba hogylétét. Egy dolog nagyon fontos: Készüljünk árnyékot adó felszereléssel, hogy a baba érzékeny bőre védve maradjon a tűző nap ellen. Az ajánlások szerint nagyobb távolságra pl. tengerpartra történő utazásokkor inkább várjuk meg, hogy a baba elérje a 6 hetes kort. Az első repülős utalást pedig a gyerkőc második nyarára tanácsos időzíteni.
Azok a 6 hetes elmúlt apróságok, akik kimondottan szeretnek pancsolni az esti fürdetéskor általában már az első nyaralásukkor is biztonságban bevihetők magunkkal a vízbe, de ilyenkor is legyen rajtuk a kis sapkájuk és fényvédő krém.

Az éjszakai szellőztetés, a gyakori fürdés/lemosdatás szivaccsal és a kiságy ágyneműinek nyárira cserélése mellett a fenti tanácsokkal egészen elviselhető lesz még a legforróbb nyári nap is!

Forrás: www.m.szuloklapja.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.