2024.05.10. 15:30:34 5444 241

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Chili paprika Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Chili paprika Fotó:123rf.hu

Csípős világrekorderek

A világ chilitermelésének nagyjából egyharmada Indiában zajlik, ugyanakkor élen jár Thaiföld, Etiópia, Kína, Elefántcsontpart, Pakisztán és Vietnam is. A chilik világában Guinness-rekorderként volt számon tartva (2007-ig) a világ legcsípősebb chilipaprikája címet elnyert Red Savina Habanero névre keresztelt paprika. Ez az ízlelőbimbó-izzító paprikapéldány a csípősség erősségét vizsgáló Scoville-skála szerint 350-570 ezer egység közé esik a csípősségi egysége. A vizsgálat során a kapszaicin nevű anyagszintet mérik, mely a paprikák csípősségét okozza.

Ám az utóbbi években a csípősség-rekorder Habaneronak erős vetélytársa támadt, mégpedig egy hibrid chili, a Bhut Jolokia, más néven a „szellempaprika” színre lépésével, mely aztán átvette a világrekorder chili szerepet. A számok önmagukban is megdöbbentőek, hiszen a Scoville csípősségmérő skála szerint egymillió SHU-ra, csípősségi szintre van besorolva. Ez a szint nem kevesebb, mint 170-szer erősebbnek bizonyul a Tabasco-szósznál. Ha azt gondolnánk, hogy a szellempaprikának ilyen csípősségi aránnyal már nem igazán akadhatott vetélytársa, akkor tévednénk. Ugyanis nem is egy, hanem egyenesen három chilitípus is megdöntötte a rekordját. Először 2011-ben dobbantott szintet az Ausztráliából származó Trinidad Scorpion Butch T. Majd 2013-ban a Carolina Reaper, legutóbb, azaz 2023-ban, pedig az extrém erős Pepper X vitte el a pálmát.

Egy 2022-es kutatás a különböző típusú chili paprikák elhízás elleni, antioxidáns és táplálkozási hatásait vizsgálta. A kutatási áttekintés szerint a leginkább fűszernövényként használt chili paprika a maga antioxidáns tulajdonságainak és magas kapszaicin tartalmának köszönhetően hatékony megoldást kínálhat olyan egészségügyi problémákra, mint az elhízás – melyről kiderült, hogy a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás kockázati tényezője. Egyes felvetések szerint, akár a rákmegelőzés egyik potenciális megoldásaként is működőképes lehet.

A chili immunerősítő hatása

Egy megfázásos megbetegedés során már tudjuk, hogy felerősödik az immunrendszer jótékony munkáját támogató C-vitamin szerepe. Ezzel a megoldással csökkenthető a betegség (például az influenza) időtartama. A chili amellett, hogy a citrusfélékhez képest kétszer több C-vitamint tartalmaz, még olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokban is gazdag, mint a béta-karotin, az A-vitamin és a kalcium. Mérsékli az ízületi gyulladást, elősegíti a jobb emésztést, javítja az anyagcserét, továbbá csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A piros színért, az erős ízért és a jelentős antioxidáns hatásért felelős kapszaicin mellett a chili olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, mint a violaxantin (ez egy pigmentanyag, melynek köszönhetően van a sárga chili paprika is). Mindemellett pedig a chilik még tartalmazhatnak szemegészség javító hatással rendelkező luteint (főként a zöld, éretlen változatok); szinapinsav és ferulinsav nevű antioxidánsokat. Talán az előbb felsorakoztatott jellemvonásoknak köszönhetően még azok is kedvet kapnak egy kóstolóra, akik egyébként korábban irtóztak az erőteljes csípős ízektől.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...