2023.04.14. 14:46:43 6719 253

Idén akár tizenöt madárfaj költését is nyomon lehet követni online
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idén akár tizenöt madárfaj költését is nyomon követhetik a nézők élőben az ország legnagyobb madárfigyelő webkamerás oldalán, a Madárles.hu-n és a Madárles YouTube-csatornáján.

Madárfészek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Madárfészek

Magyarországon egyedi és világszinten is különleges kezdeményezésként egy molnárfecske- és egy gyurgyalag-fészek belsejébe is betekinthetnek az érdeklődők. A csatornán a macskabaglyok nyitották a szezont, március elején lett meg az első tojásuk, amelyet további kettő követett. A három fióka április elején kelt ki, és várhatóan május elején hagyja el az odút, a nézők addig követhetik figyelemmel a fiókák etetését, gondozását. A macskabagoly nevét a szürkületkor hallható, erőteljes, nyávogásra emlékeztető hangjáról kapta. Monogám faj, a tojó általában 2-4 tojást rak, amelyeken 28-30 napig kotlik, ez idő alatt a hím eteti a tojót.

Az erdei fülesbaglyoknál a tiszavasvári fészek környékén elszaporodott pockoknak köszönhetően hat tojást rakott az erdei fülesbagoly tojó, így nagy látványosságot ígér a népes fészekalj felnevelése. Az első fióka április 11-én kelt ki. A fiókák a fészket háromhetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják, majd szétszóródnak a környékbeli fák koronájában ugrándozva, és esténként síró hangjukkal jelzik, merre vannak. Májustól egészen augusztus végéig, akár egy kilométerről is hallani lehet a hangjukat.

A kuvikok többnyire az év minden szakában jelen vannak egy tiszalöki ház padlásán található ládában, így ez az élő adás egész évben elérhető. A legizgalmasabb pillanatokat azonban a tavaszi költési időszakban lehet látni. A kuvik tojó jelenleg öt tojáson kotlik.

Az idén a dél-balatoni régióban egy, a füleskuvikok által rendszeresen használt odút is bekameráztak. A Magyarországon költő többi bagolyfajjal ellentétben a füleskuvikok télre elhagyják az országot, a telet Afrikában töltik. Áprilisban érkeznek vissza és május környékén kezdenek költeni.

A ságvári gólyafészek is új, távoli irányítással is ellátott, úgynevezett PTZ-kamerát kapott, amellyel akár a kirepülő gólyák is követhetők lesznek, valamint a kis fiókákról jó minőségű közeli felvételek készítésére ad lehetőséget. Március 21-én a Bandi névre keresztelt hím, és két nappal később az Andi nevű tojó is megérkezett a fészekbe, amelyben már négy tojás van.

Egy siófoki molnárfecskefészek belsejének bekamerázása is megtörtént, így már a fecskelak közepébe is be lehet látni. A tojó már elfoglalta a fészket és készen áll a költésre.

A tervek között szerepel egy gyurgyalagfészek belső bekamerázása is. Ezek a madarak telepes fészkelők, a meredek lösz- vagy homokfalakban alakítanak ki lyukakat költőhelyül. A közvetítésre még várni kell, mert a madarak május elején érkeznek meg. Amennyiben a felkínált mesterséges fészket elfoglalják, akkor különleges perspektívából lehet majd megfigyelni a költésüket.

Egy bekamerázott fészek elfoglalásáért komoly harc folyt az egerészölyvek és az erdei fülesbaglyok között, de mára az ölyv tojó rakta le első két tojását, és azóta folyamatosan vigyázza őket. Látható volt a felvételeken, hogy a fészekhez két alkalommal is felmászott egy nyest, a további támadásokat a természetvédők a fatörzsre szerelt fémgallérral igyekeznek meggátolni.

A kis termetű ragadozó madarak közül a vörös vércsék is a fészküknél vannak már. A kék vércsék érkezésére még várni kell, ezek a madarak az afrikai telelésükből április végén, vagy májusban érnek vissza, amikor már gazdagabb az élőhelyük rovarkínálata. A vörös vércsék megfigyelése szakmai szemmel is érdekesnek ígérkezik, mert idén egy fiatal, egyéves madárpár foglalja a költőládát.

A weboldalon a csókák életébe is be lehet tekinteni. A tojó már megtojta első tojását a Polgár melletti odúban, a mencshelyi kékcinegeodúban kilenc tojás van, a görbeházi gyöngybaglyok eddig nem kezdtek költésbe. Néhány héten belül új élő közvetítés indul a látványos tollazatú szalakótákról is.

A Madárles.hu weboldalt Perger Balázs indította 2015-ben saját veszprémi cinegeodújának bekamerázásával. A weboldal az évek során számos technikai fejlődésen ment keresztül, és az elmúlt években mintegy húsz madárfaj költését lehetett figyelemmel kísérni élőben.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…