2020.10.03. 17:59:36 10524 290

Hús mentes hús? Miről is van szó pontosan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hála a tavalyi év minden eddiginél erősebb környezetvédelmi hullámának, egyre több helyen kezdtek foglalkozni az állati eredetű termékek visszaszorításával. Ennek vonzata az is, hogy egyre több helyen üti fel fejét a húsmentes hús. Már a gyorséttermek kínálatában és a hazai húsiparban is.

Szója - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szója

A vega, illetve vegán életmódot folytatók mindig is falakba ütköztek, ha gyorsan, menet közben szerettek volna falni valamit, ám az utóbbi éveknek hála, ezek a falak egyre alacsonyabbak és ha el nem is tűnnek, könnyebben átléphetővé válnak. Az állatoknak egyértelműen jót teszünk azzal, ha nem támogatjuk az olyan módú felhasználásukat, ahol kíméletlenül, embertelen körülmények között tartják és brutális módon kezelik őket. De a testünknek is jó a húsmentes hús? Állítólag ízélményre a mai készítmények már pontosan ugyanazt az élményt adják, mint a hús, ha például a népszerű gyorsétterem húsmentes húspogácsájára gondolunk. Bár az íz és állag valójában nem pontosan ugyanaz, nem biztos, hogyha nem tudnánk előre, akkor is meg tudnánk állapítani, hogy nem valami szokatlan összetételű husit fogyasztunk éppen. De miből van akkor tulajdonképpen?

Lényegében szója

Nem vegyi úton, laborban előállított műhúsról van szó, ahol valami furcsa tudományos kísérlet során lemásolják a marha sejtjeit. Csupán arról van szó, hogy elsősorban szójából készült fasírt ízvilágát és állagát igyekeztek megtévesztésig a húspogácsáéra alakítani. Szójafehérjét kapunk tehát, állati fehérje helyett.

Jó ez nekünk is, vagy a boci kímélés miatt csináljuk?

Lényegében ezek a szójával készült termékek viszonylag magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek, tehát tápértéket tekintve meglehetősen vaskos példányok. Diéta esetén nem a világ legjobb választása. Emellett persze nem elhanyagolható az sem, hogy húspogácsa formában még kap némi zsírt, cukrot, sót is maga mellé. De a gyorskajákat korábban sem azért, hogy az egészségtudatossági mérleg kiakadjon.

A szója a húspótlás terén eddig sem volt ismeretlen, hiszen a tofu is lényegében szójababsajt. Ezt pedig évtizedek óta használják vegák és vegánok számtalan módon elkészítve. És bár önmagában a szójabab nagyon sok egészséges alapanyagot hordoz magában, az elkészítési folyamatoktól függően igen sokat veszít értékeiből. Emellett pedig hajlamos felborítani a pajzsmirigy működését (ez önmagában rengeteg kellemetlen rövid és hosszútávú tünetet, betegséget hordozhat magában), elősegíthet D-, és B12-vitamin hiányt, illetve az Alzheimer kór és a demencia kialakulását.

A hazai húsipar újítása egészséges

Az egyik legnépszerűbb hazai hústermék gyártó is elő állt már húspótló termékekkel, ezek pedig borsóból készülnek. A zöldborsóból gyártott ételek magas rost-, vitamin-, és ásványi anyagtartalmuk mellett kevés telített zsírsavat tartalmaznak, így ezek kimondottan egészségesek. Ráadásként a vércukorszintet és a koleszterinszintet is segít kordában tartani.

Szükségmegoldásnak bármelyik jó lehet

Tehát összességében nem jelenthető ki, hogyha hús mentes ételek mellett döntesz, akkor az állatok védelme mellett a saját egészségedet is támogatod. Azonban való igaz, hogyha odafigyelsz arra is, hogy mivel pótold az állatokból készült termékeket, azzal már kaput nyithatsz egy egészségesebb étrend felé is. Kis mértékben pedig a szójából készült termékek sem okoznak nagyobb bajt az egészséges szervezetnek, mint például a gyorsétteremben kapható egyéb termékek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...