2020.02.29. 14:49:32 10189 276

Hozd ki magadból a legjobb formád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem számít hány évesek vagyunk, a napi mozgás a kicsiktől a nagyokig mindenki számára fontos. Gyerekkorban azért, mert ez biztosítja az egészséges testi és lelki fejlődést, míg az idősebb emberek esetén segít megelőzni a fizikai és szellemi leépülést. Érdemes tehát megnézni, hogy a különböző korosztályoknál és élethelyzetekben, hogyan tudjuk megfelelően karban tartani a testünket és a szellemünket egyaránt.

Öröm - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öröm

A fiatal felnőttek is mozognak, de nem feltétlenül az egészségük miatt

A 20 és 30 közötti korosztály esetén, a náluk idősebbekkel ellentétben, sok esetben nem feltétlenül az egészséges életvitel az alapvető motiváló tényező. Ebben az életkorban sokszor csak azért járunk edzeni, mert a másik nemnek szeretnének jobban tetszeni vagy versenyszerűen űzünk valamilyen sportot és emiatt sokkal több mozgásban van részünk. A legnagyobb szerencséje ennek a korosztálynak, hogy rendkívül gyors anyagcserével rendelkeznek és az izomtömeg is ilyenkor a legnagyobb, így a fogyás, illetve a sportok nagy részében a csúcsteljesítmény is általában ekkor érhető el a legkönnyebben. Esetükben a legnagyobb százalékban tudják a mozgás bármilyen formáját választani. Nyilván edzettségi állapottól függően és a fokozatosság elvét követve kell nekik is sportolni. Erre a korosztályra ráadásul még az is jellemző, hogy a sportra és egyéb mozgásformára is több idejük van, mert még iskolába járnak, illetve sok esetben ekkor még nincs családjuk.

30 felett már pár dolog megváltozik

30 év felett az öregedés bizonyos folyamata megindul. Optimális esetben ekkor még ugyanazokat a dolgokat vagyunk képesek elvégezni, sőt sokszor a teljesítmény még magasabb szintre is el tud jutni, mint korábban, azonban ebben a korban már könnyebben felszaladnak a kilók is. Ennek számos oka lehet, mint a karrier, a lustaság vagy akár a család, ami miatt már jóval kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy sportoljunk. Ilyenkor már az anyagcsere lassulása is elkezdődik, ráadásul az ehhez köthető betegségek kialakulása is megnő idővel. 30 felett érdemes olyan dolgokra is odafigyelni, mint a megfelelő mennyiségű alvás, és zöldségekben, rostokban, halban gazdagabb étrend kialakítása.

evezőgép, futópad, taposógépevezőgép, futópad, taposógép

Az edzéseknél pedig nyugodtan használhatunk az igényeink szerinti fitneszgépeket, mint mondjuk futópadot, evezőgépet, lépcsőzőgépet, de végezhetünk akár intenzív HIIT edzéseket (magas intenzitású intervallum edzés) is. Ha úgy érezzünk időnk nagyban korlátoz minket az aktívabb mozgásban, vagy nagyon nem kedveljük az edzőtermeket, akkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy ezek közül valamelyik gépeket akár otthonra is beszerezzük magunknak. Így rajtunk kívül, a család többi tagja is tudja azt használni.

50 év felett már az egészség az elsődleges szempont

Nem akarunk pesszimistának tűnni, de az 50 éves kort meghaladva sajnos hazánkban az embereknek már jelentős része valamilyen orvosi kezelésre szorul. Ebben az életszakaszban már érdemes tisztában lenni azzal, hogy nemcsak a mozgásra kell odafigyelnünk, hanem a bevitt kalóriák mennyiségét is nagyjából 150-200 kalóriával érdemes csökkenteni. Ez persze csupán egy általánosított átlag, de a lényege, hogy az anyagcsere szempontjából fontos izomzat mennyisége évről-évre csökken. Ez a csökkenés a változókor után 2-szer gyorsabban fogyatkozik, így ekkor már akár 300 kalóriával is kevesebbet kell bevinni a szervezetbe. Egy átlagos ember számára ebben a korban a heti 2-3 alkalommal végzett 20-30 perces kocogás, kerékpározás, vagy ha ezeket nem bírjuk, akkor például egy kis súlyzóvalvégzett torna is megfelelő lehet.

Kis súlyokKis súlyok

A gyermekek számára a mozgás sokszor egyenlő az életre való felkészüléssel

Eddig csak a felnőttekkel foglalkoztunk, de ne feledjük el a fiatalabb korosztályt sem, mert nekik ugyan más szempontból, de még fontosabb a mozgás, mint gondolnánk. A fenti kijelentés talán egy kicsit drasztikusnak hangzik, azonban a gyerekek a testmozgás révén sajátítják el a tapasztalatszerzés és az észlelés alapjait is. Az egymás közötti játék során kerülnek olyan helyzetekbe, ahol megtanulhatják a szociális szokásokat és kisebb stresszhelyzetekkel is találkoznak, ami később, idősebb korban is segíteni fog nekik, hogy a nehézségeikkel képesek legyenek önállóan megküzdeni.

Természetesen ezeken felül a sport megtanítja őket az önfegyelemre, a koncentrációra és nagyban hozzájárul, hogy a gyermekkori elhízást elkerüljék és egészségesebben éljenek. Ehhez szerencsére mi szülők is hozzátehetünk azzal, hogy az otthoni ücsörgés, tévézés, telefonozás helyett kirándulni megyünk, vagy elvisszük őket egy olyan szabadtéri programra, mint a Nagy Sportágválasztó, ahol ők maguk próbálhatják ki, hogy milyen sport tetszik nekik, ráadásul ezt híres sportolók és sok-sok gyerek társaságában.

Korosztálytól függetlenül tehát folyamatosan törekedjünk a mozgásra, mert bár más-más okból, de az életünk folyamán mindig kiemelten fontos, hogy fittek és egészségesek maradjunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...