2023.10.06. 15:37:21 5875 236

Hogyan vigyázzunk a bőrünk egészségére ősszel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az epidermisz, dermisz és hipodermisz triumvirátusából kialakul a testünk legnagyobb szerveként ismert bőr, melynek speciális szereposztás jutott a homeosztázis, a test egyensúlyi állapotának fenntartása folyamatában. Bőrünk feladatai közé tartozik: a test belső hőmérsékletének szabályozása, valamint a belső szerveink megóvása a különféle mikrobák és kórokozók támadásai ellen. Már csak az előbb felsorolt védelmező funkciókra hivatkozva érdemes a figyelmünkre, gondoskodásunkra meg annál inkább.

Arctisztítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Arctisztítás

A torta hab nélkül még hagyján, de az ember bőrnélkülisége egy élhető élettől megfosztottságot eredményezne – gondoljunk csak itt egy pillanatra az elevenen megnyúzatás egykori szörnyűséges tortúrájára, mely alatt a halálraítéltnek pokoli kínokkal kellett szembenéznie (pl. a hadvezér Bragadin törökök általi megnyúzása, majd bőrének szalmával való kitömése és közszemlére tétele).

A bőrápolást méltó helyen kell szerepeltetni, hiszen az egyén egyik „legbeszédesebb”szerveként helyzetjelentést nyújt annak lelki és egészségi állapotáról egyaránt. Az élettel telített, egészséges bőr egyik alapfeltétele a hidratálásban mutatkozik meg. A száraz bőr a „viselőnek” rossz közérzetet okoz, ugyanakkor jobban ki van téve az esetleges sérüléseknek – több tanulmány is megerősíti a bőrhidratálás kulcsponti szerepét a bőrszáradás megelőzése érdekében (a hidratáló krémek és növényi eredetű olajok különösen hatékonyak ebben).

A levegő hűvösebbé válásával egyre inkább sóvárogjuk a forró fürdőket. A kellemes melengető érzés mellett azonban számolnunk kell egy kellemetlenebb utóhatással is: a bőrszáradás problémájával.

A forró víz eltávolítja a bőr hidratált állapotát fenntartó természetes lipideket, melyek végül bőrviszketést eredményezhetnek. A fokozott vízveszteség miatti bőrszárazság akár ekcémát is előidézhet.

Az őszi időszakban a napfényintenzitás alacsonyabb mértékűvé válik, így a bőrnek nagyobb esélye és lehetősége nyílik a regenerálódásra – ilyenkor érdemes sort keríteni a pigmentáció kezelésére is.

Ó, és a sokak bosszúságát újra és újra felkeltő pattanások fölött sem hunyhatunk szemet, melyek ebben a szezonban újra „felszínre törnek”- ez is nagyrészt a páratartalom-változás számlájára róható fel, azonban az étrendmódosítás is befolyással lehet ezen állapot előidézésében.

Rendben, most, hogy szembesítettük magunkat az ősz beálltának bőrünkre gyakorolt hatásaival, az őszi bőrápolásról is szót ejthetünk.

Hogyan alakítsunk ki egy őszre hangolt bőrkarbantartó rutint?

  • mindenképpen a bőr finom mozdulatokkal történő tisztítására szükséges első körben sort kerítenünk kezdeti lépés gyanánt (reggel és este egyaránt, sőt: ha szükség van erre a bőrt érő hatások miatt, akár naponta többször is érdemes elvégeznünk a tisztítást, főként abban az esetben, ha zsírosabb arcbőrrel rendelkezünk)

  • soha ne hajtsuk a fejünket úgy a párnánkra este, hogy közben még rajtunk van a nappali smink – no, nem azért, mert egy újragondolt, személyre szabott arcképpel a párnánkon ébredünk, hanem azért, mert a nap folyamán felgyülemlett szennyeződéseket is eltávolítjuk a sminklemosás során

  • a reggeli tisztítás pedig azért fontos, mert ilyenkor távolítjuk el az anyagcsere-maradványokat, a fölösleges faggyút és az elhalt hámsejteket

  • amennyiben nem tisztítjuk rendszeresen és megfelelően a bőrünket, nagyobb valószínűséggel fognak pattanások éktelenkedni a felszínén, ugyanakkor a száradásra és az idő előtti öregedésre is nagyobb hajlandóságot fog mutatni a bőr

  • mindig a bőrtípusunknak megfelelő arcápolási termékeket szerezzük be, hogy az eredmény is magáért beszélhessen (a hidratálókrémek, a hyaluronos arckrémek, a szépítőolajok – pl. a szkvalán, valamint a glicerin ugyancsak segítenek helyreállítani a bőr természetes védőrétegét, és megőrizni a hidratáltságát)

  • ősszel se hanyagoljuk a fényvédő krémek használatát, melyek pajzsként védik a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.