2016.09.30. 17:29:10 11592 265

Hogyan vegyük rá a gyerekeket a fogmosásra?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy valós kihívás, amivel azt hiszem, minden szülőnek szembe kell néznie, és nem szabad félvállról venni, elhanyagolni az ügyet, hiszen gyermekeink egészsége a tét! Ráadásul, ha tinédzserkorába fogorvoshoz kell vinnünk azért, mert gyerekkorában nem sikerült rászoktatnunk eme alapvető szájhigiénés szokásra, azt a mi pénztárcánk bánhatja…

Fogmosás gyerekkorban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogmosás gyerekkorban

Azt is el tudjuk képzelni, hogy később felnőtt korában még lehet, hogy neheztelni is fog ránk, amiért nem voltunk erőszakosabbak vele a fogmosás témakörben, míg, ha tényleg gondot fordítunk rá, akkor hálás lesz majd nekünk, és utólag meg fogja bocsátani a sok tortúrát. Egy-egy ilyen jó szokás kialakítása tehát tényleg aranyat ér, legyünk következetesek, ne engedjünk, de azért humánus módszerekkel próbáljuk rávenni a kicsiket a fogmosásra. Íme, néhány ötlet, amivel sikert érhetsz el! Minden gyerek más és más, így lehet, hogy többféle módszert is ki kell próbálnod, hogy a te csemetédnél mi válik be!

Mese a fogcsaládról

Egy este mesélhetsz neki a fogcsaládról, akik a szájában laknak, és akikről neki kell gondoskodni úgy, hogy minden reggel és esete megmossa őket, és vigyáz rájuk, így boldogan élhetnek a szájában. A következő nap utalhatsz a mesére fogmosáskor, nevet is adhattok a fogacskáknak a szájában!

Mese a fognyűvő manókról

Elmesélheted, hogy a fognyűvők ott laknak a szájában, és bizony mindennap ki kell őket sepregetni onnan. Van egy ilyen című mesekönyv is, amit

Csak őszintén

Van, akinél az válik be, ha mesélünk a tényleges következményekről, esetleg lehet elrettentő példát is mutatni, ha már nagyobb a gyerek és megérti.

Hadd válassza ki a fogkeféjét és a fogkrémet is!

Nagyon aranyos figurás fogkeféket, gyermek elektromos fogkeféket is lehet kapni, amit ha ő választhat ki, sokkal szívesebben fog használni. A fogkrém ízesítésénél is ki kérhetjük a véleményét.

Példamutatás

A legjobb, ha anyával vagy apával együtt van a fogmosás, hiszen a gyerekek imádják utánozni a szüleiket!

Homokóra

Egy három perces homokórával érdekessé tehetjük a számára a fogmosást, a gyerekek maguk mérhetik az időt, és érdekességként fogják fel a homokórát, amit imádnak használni.

Kezdetben egyébként nem gond, ha nem olyan minőségű az a fogmosás, mint ahogy a szakemberek elvárnák, főleg, amíg csak tejfogak vannak, a lényeg, hogy kialakuljon a jó szokás. Ahogy ügyesedik, finomodnak a mozdulatai, megmutathatjuk a helyes technikát.

Legalább évente vigyük el fogorvoshoz is ellenőrzésre, egyrészt, hogy megelőzzük a bajt, másrészt, hogy ne féljen tőle, harmad sorban pedig azért, hogy felnőtt korára is kialakuljon benne ez az igény: a fogakat ellenőriztetni kell, így biztosítható, hogy élete végéig megússza műfogsor nélkül. :)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...