2015.04.14. 16:00:00 15695 322

Hogyan termeszd a málnát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne szeretné az édesen savanyú piros bogyót, a málnát!? Megenni. No, de a termesztése és főleg a szedése már koránt sem olyan jó móka. A szúrós kis bokrok között szüretelni a forróságban nem annyira felemelő. De utána a finom gyümölcs, szörp vagy dzsem már maga mennyország.

Málnabokor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Málnabokor

Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találhatunk. Kedvelt élőhelyei a napos erdőszélek, cserjések, irtások és hegyoldalak, egészen a törpefenyő-szintig. A középkortól kertben is termesztik.

A málna gyümölcse egymással összenőtt csonthéjas termésekből áll, amikor megérik, önmagától leválik a vackáról. Akkor szüretelik, ha teljesen megérett. Málnaléből - cukorral elkeverve és enyhe forralás után - finom szörpöt készíthetünk. A málnaszörp vagy -ecet régi bevált szer lázas meghűlések gyógyítására. A benne található ásványok, elsősorban a kálium, a foszfor, a vas, valamint savassága és a fruktóz révén erősíti a szervezetet. A málna ideális diétás gyümölcs cukorbetegek és reumás betegek számára. Gyümölcsét szárítva is használhatjuk, megőrzi természetes színét, illatát és ízét. A málnalevél tea fogyasztása vér- és bőrtisztítás céljából ajánlható.

Kedveli a napos, meleg élőhelyet. Félárnyékban is megérik. Enyhén savanyú, laza talajra van szüksége. A talajban lévő tápanyagok mennyiségétől függően 3 méter magasra is megnőhet.

Levelét áprilisban és májusban gyűjthetjük, gyümölcsét júliustól.

A málna a szeder közeli rokona. Csaknem kizárólag vörös színű típusait termesztik. Létezik sárga és fehér málna is, ezek édesebbek.

Jellemzők: A málna évelő gyökerű, hajtásai kétévesek. Az első évben a hajtás eléri teljes hosszát, a másodikban oldalhajtásokat növeszt, amelyeken általában fehér, laza fürtökben vagy bugában álló virágzatok találhatók. Gyümölcse a szeder bogyójára emlékeztet, azonban vörös színű, éretten könnyen lehullik. Zöld leveleinek alsó oldalát fehér pihe borítja.

HOGYAN TERMESSZÜK?

Kertészeti boltokban sokféle málnatövet árusítanak. Magyarországon sokféle keresztezett fajtát termesztenek, leggyakrabban a következő fajtákat: autumn Bliss, golden Bliss, Fertődi zamatos, Lucana, Nagymarosi, Polka, Tulamen. Ezek közül némelyik korábban terem, más fajták később és hosszabb ideig. Van inkább nyers fogyasztásra, és van inkább feldolgozásra való. A tapasztalt kereskedő sok információval tud szolgálni az egyes fajták tulajdonságait illetően. A málnavesszőket vásárlás után azonnal el kell ültetni, vagy legalább nedvesen tartani, mivel gyökerük gyorsan kiszáradhat. Hogy a bokor minél több gyümölcsöt hozzon, a szezon vége felé kell metszeni, elsőként a nyár végén kifejlődött hajtásokat.

ÜLTETÉS

A vesszőket tavasszal vagy ősszel kell elültetni jól trágyázott földbe. A gyökéren található hajtáskezdeményeket legalább 2 cm föld borítsa. Ültetés után a hajtásokat meg kell metszeni, hogy erősítsük a gyökérhajtásokat. A málna hajtásai dróttal karóhoz (4-5 méterenként) kötve hatásos sövényt alkotnak. Az egyes bokrok közötti ideális távolság 50-70 cm, a sorok között 1,5 - 2 m.

SZAPORÍTÁS

A málnát tőosztással és gyökérsarjakkal szaporíthatjuk. Ősszel, amikor a gyökérhajtások megfásodnak, szétválasztjuk őket, és külön ültetjük el. A tőosztás során a gyökérhajtásról levágunk egy 10 cm hosszú darabot, és elültetjük lehetőleg nedves, de jó áteresztő képességű talajba.

GONDOZÁS

A málna minden típusú talajon megterem, amennyiben elegendő tápanyagot kap. Tápanyagként használhatunk komposztot vagy trágyát. A trágyázást minden második éveben ismételjük meg. Mivel a málnabokrok nem szeretnek vízben állni, ügyelni kell arra, hogy a termőtalaj vízáteresztő legyen, és jól elvezesse a nedvességet. Ellenkező esetben a növény könnyen megbetegedhet.

SZÜRETELÉS ÉS FELDOLGOZÁS

Friss leveleit tavasszal, gyümölcsét júliustól lehet szüretelni. Fiatal leveleit és virágzó fiatal hajtásait árnyékos, szellős helyen, vagy mesterséges hőforrással lassan kell szárítani - így a növény megőrzi értékes összetevőit.

ÉRDEMES TUDNI

A málnabokrok alá érdemes nefelejcset ültetni. Szépen mutat, és elriasztja a málnára veszélyes kártevők egy részét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Eperből soha nem elég! – Ezért edd minden nap!

Az epret nem szeretni egyszerűen nem lehet. Mert finom, mert színes, mert tavaszt/nyarat idéz, mert tele van vitaminnal és mert egyszerűen jó hatással van ránk, a kedélyünkre és az egészségünkre! Kell ezeknél nyomósabb érv? Mert akkor még mondunk!

Mi az a blansírozás, és miért érdemes ezt a konyhai eljárást alkalmazni?

A blansírozás egy egyszerű, de hatékony konyhai technika, amely lehetővé teszi, hogy zöldségeink és gyümölcseink megőrizzék színüket, állagukat és tápanyagaikat. Ezen kívül előkészíti az alapanyagokat további feldolgozásra, például fagyasztásra, konzerválásra vagy főzésre. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mi is pontosan a blansírozás, miért érdemes alkalmazni, és hogyan végezheted el otthon lépésről lépésre.