2015.04.14. 16:00:00 15476 322

Hogyan termeszd a málnát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne szeretné az édesen savanyú piros bogyót, a málnát!? Megenni. No, de a termesztése és főleg a szedése már koránt sem olyan jó móka. A szúrós kis bokrok között szüretelni a forróságban nem annyira felemelő. De utána a finom gyümölcs, szörp vagy dzsem már maga mennyország.

Málnabokor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Málnabokor

Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találhatunk. Kedvelt élőhelyei a napos erdőszélek, cserjések, irtások és hegyoldalak, egészen a törpefenyő-szintig. A középkortól kertben is termesztik.

A málna gyümölcse egymással összenőtt csonthéjas termésekből áll, amikor megérik, önmagától leválik a vackáról. Akkor szüretelik, ha teljesen megérett. Málnaléből - cukorral elkeverve és enyhe forralás után - finom szörpöt készíthetünk. A málnaszörp vagy -ecet régi bevált szer lázas meghűlések gyógyítására. A benne található ásványok, elsősorban a kálium, a foszfor, a vas, valamint savassága és a fruktóz révén erősíti a szervezetet. A málna ideális diétás gyümölcs cukorbetegek és reumás betegek számára. Gyümölcsét szárítva is használhatjuk, megőrzi természetes színét, illatát és ízét. A málnalevél tea fogyasztása vér- és bőrtisztítás céljából ajánlható.

Kedveli a napos, meleg élőhelyet. Félárnyékban is megérik. Enyhén savanyú, laza talajra van szüksége. A talajban lévő tápanyagok mennyiségétől függően 3 méter magasra is megnőhet.

Levelét áprilisban és májusban gyűjthetjük, gyümölcsét júliustól.

A málna a szeder közeli rokona. Csaknem kizárólag vörös színű típusait termesztik. Létezik sárga és fehér málna is, ezek édesebbek.

Jellemzők: A málna évelő gyökerű, hajtásai kétévesek. Az első évben a hajtás eléri teljes hosszát, a másodikban oldalhajtásokat növeszt, amelyeken általában fehér, laza fürtökben vagy bugában álló virágzatok találhatók. Gyümölcse a szeder bogyójára emlékeztet, azonban vörös színű, éretten könnyen lehullik. Zöld leveleinek alsó oldalát fehér pihe borítja.

HOGYAN TERMESSZÜK?

Kertészeti boltokban sokféle málnatövet árusítanak. Magyarországon sokféle keresztezett fajtát termesztenek, leggyakrabban a következő fajtákat: autumn Bliss, golden Bliss, Fertődi zamatos, Lucana, Nagymarosi, Polka, Tulamen. Ezek közül némelyik korábban terem, más fajták később és hosszabb ideig. Van inkább nyers fogyasztásra, és van inkább feldolgozásra való. A tapasztalt kereskedő sok információval tud szolgálni az egyes fajták tulajdonságait illetően. A málnavesszőket vásárlás után azonnal el kell ültetni, vagy legalább nedvesen tartani, mivel gyökerük gyorsan kiszáradhat. Hogy a bokor minél több gyümölcsöt hozzon, a szezon vége felé kell metszeni, elsőként a nyár végén kifejlődött hajtásokat.

ÜLTETÉS

A vesszőket tavasszal vagy ősszel kell elültetni jól trágyázott földbe. A gyökéren található hajtáskezdeményeket legalább 2 cm föld borítsa. Ültetés után a hajtásokat meg kell metszeni, hogy erősítsük a gyökérhajtásokat. A málna hajtásai dróttal karóhoz (4-5 méterenként) kötve hatásos sövényt alkotnak. Az egyes bokrok közötti ideális távolság 50-70 cm, a sorok között 1,5 - 2 m.

SZAPORÍTÁS

A málnát tőosztással és gyökérsarjakkal szaporíthatjuk. Ősszel, amikor a gyökérhajtások megfásodnak, szétválasztjuk őket, és külön ültetjük el. A tőosztás során a gyökérhajtásról levágunk egy 10 cm hosszú darabot, és elültetjük lehetőleg nedves, de jó áteresztő képességű talajba.

GONDOZÁS

A málna minden típusú talajon megterem, amennyiben elegendő tápanyagot kap. Tápanyagként használhatunk komposztot vagy trágyát. A trágyázást minden második éveben ismételjük meg. Mivel a málnabokrok nem szeretnek vízben állni, ügyelni kell arra, hogy a termőtalaj vízáteresztő legyen, és jól elvezesse a nedvességet. Ellenkező esetben a növény könnyen megbetegedhet.

SZÜRETELÉS ÉS FELDOLGOZÁS

Friss leveleit tavasszal, gyümölcsét júliustól lehet szüretelni. Fiatal leveleit és virágzó fiatal hajtásait árnyékos, szellős helyen, vagy mesterséges hőforrással lassan kell szárítani - így a növény megőrzi értékes összetevőit.

ÉRDEMES TUDNI

A málnabokrok alá érdemes nefelejcset ültetni. Szépen mutat, és elriasztja a málnára veszélyes kártevők egy részét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...