2016.06.22. 16:04:17 11386 330

Hogyan meditáljunk, és legfőképpen: miért? – Merülj el önmagadban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A világ meglehetősen őrült tempót diktál egy ideje, aminek következményeként sokszor stressz okozta gondokkal, betegségekkel kell szembe néznünk. Van-e gyógyír a modern kor betegségére, a stresszre? Számos. Ilyen lehetőség például a meditáció is.

Meditáció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meditáció

A meditáció nagyjából azt jelenti, hogy az én csendem eggyé válik a mindenség csendjével. A lényege elsősorban az, hogy eljussunk egy olyan tudatállapotba, ahol “kikapcsol a tudat”, vagy legalábbis háttérbe szorul a tudatos énünk, az ösztönök, a belső hangok és főleg a nyugalom áramlása pedig előtérbe kerül.

A meditáció tehát a testünk és a lelkünk tudatos kikapcsolása, áthangolása. Szakértők szerint a meditáció az út a békéhez, ha meditálunk akár rövidebb ideig is, akkor a békét hosszú távon hordozhatjuk magunkban, reggeli meditálásnál akár egész nap is. A meditáció alatt megszűnik a jövő, a félelmek, a gondok, a megoldandó feladatok, a múlt jelenléte, egyetlen dologra koncentrálunk – és ezzel éljük meg az összes többit. Az Itt és a Most idejében. Az által, hogy mindent kizárunk, nyitottak leszünk mindennek a befogadására, így aki ezt elsajátítja, akár a tömött metrón is képes tökéletesen meditatív állapotba kerülni és békét találni.

Számos típusa létezik, a legismertebb a buddhista meditáció és a keresztény meditáció, azonban nem muszáj semmilyen vallási vagy spirituális dologgal összekötni, ha valaki nem érez rá indíttatást. Gyakorlatilag bármilyen pihentető tevékenység, amiben teljesen eltudunk merülni, például egy jó könyv, vagy az eső cseppek versenyeztetése az ablaküvegen – bár ezt főleg az első 10 évünkben gyakoroljuk..

Miben segít a meditáció?

Röviden; amiben kell. Hosszabban: A tudatos légzés segítségével csökken a vérnyomás, a szívverés lassul – ezért is érezzük a nyugalmat rögtön. Már egy pár perces meditációs “szünet” is segít könnyebben koncentrálni, mind az érzelmi, mind pedig a gyakorlati dolgokra, így a viharos érzelmi reakciókat is elkerülhetjük és a munkánkban is hatékonyabbá válhatunk. A jobb koncentráció és a tisztánlátás következményeként a megoldhatatlannak tűnő feladatok is kisebb falatot jelentenek.

Mivel pedig a meditáció egyféle önmegismerési folyamat is, közelebb kerülünk a saját utunkhoz, könnyebb lesz felismernünk a valós feladatainkat, céljainkat az életben.

Meditáció egyel feljebb. Vagy lejjebb?

A meditatív állapot eléréséhez picit komolyabb szinten segítségként alkalmaznak zenét is, illetve lényegében rezgéseket, amik például az alfa (10 Hz) és théta állapot megközelítését segítik. A thétának több változata is van, 6,5 Hz a szuper tanulás, 5,5 Hz az álom, a 4 Hz pedig az álomképekkel teli mély meditáció.

Ezek a binaturális ütemek annyira alacsony rezgésszámúak, hogy fülhallgatón keresztül abban az esetben érzékelhetjük őket, hogyha az egyik illetve a másik fülbe jutó rezgésszám különbsége adja meg a kívánt Hz-t, tehát például a bal fülbe 100 Hz, a jobb fülbe 105,5 Hz érkezik.

Életében legalább egyszer mindenkinek érdemes megállni és kipróbálni a meditálásnak legalább az egyszerűbb formáját. Hiszen veszíteni valónk szó szerint nincs, és még teljesen laikus emberek is rádöbbenhetnek egy minden reggelt pát perces meditálással töltött hét alatt, hogy tudatosan kikapcsolni megéri!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...